hoe word je een schrijver die goede boeken schrijft

Hoe word je schrijver? 7 stappen.

Wat moet je doen om schrijver te worden? Het korte antwoord: schrijven. Het lange antwoord: lezen, onzeker zijn, stilzitten (ergo: werken), afgewezen worden, kritisch naar je eigen werk kijken en insturen naar een uitgeverij.

1. Lees en leer

De beste schrijvers zijn lezers. Ze leren namelijk als ze (voor hun plezier) lezen, én oprecht geïnteresseerd zijn in verhalen. Hierbij vijf boeken van schrijvers over schrijven waarmee je kunt beginnen, maar lees vooral ook lekker waar je zélf zin in hebt.

2. Wees onzeker

Hè? Moet je als schrijver niet juist heel stevig in je schoenen staan? Nee. Over het algemeen is het een goed teken als je onzeker bent over je eigen werk: je beseft namelijk dat je niet alles weet en wat er nog te leren valt. Meer weten? Lees over het Dunning Kruger-effect bij schrijven.

3. Zit stil (en werk)

Als schrijver moet je zitvlees hebben. Mijn oplossing om stil te zitten, is te gaan bewegen als ik niet schrijf of pauzeer.

4. Je moet ‘schrijversgedrag’ vertonen

Je bent een schrijver wanneer je schrijft en uiteindelijk bijvoorbeeld een boek afrond. Om te schrijven heb je drie dingen nodig:

  1. Motivatie
  2. Trigger
  3. Vermogen (zoals een computer en tijd)

Mis je een element? Dan loop je vast. Bijvoorbeeld wanneer je motivatie ontbreekt en je wel elke keer nieuwe ideeën hebt, maar niets tot realisatie brengt. Meer weten over dit gedragsmodel en hoe je ervoor zorgt dat je met deze elementen een schrijver wordt.

5. Je moet afgewezen worden

Afwijzingen horen bij schrijven. Je leert ervan. Er is geen schrijver waarvan al het werk goed is en 100% geaccepteerd. Zeker niet als je net begint met schrijven. Dat maakt afgewezen worden er niet makkelijker op. Ik vond een manier waarop ik afwijzingen ging verzamelen, ervan leerde en groeide tot gedebuteerde schrijver.

6. Wees kritisch op je werk

Echt goed schrijfwerk is een resultaat van herschrijven. Dat is waar het verhaal strakgetrokken wordt en waar alles samenvalt. Een paar tips om met een verse, kritische blik naar je schrijfwerk te kijken. En weet: schrappen doet pijn, en wel hierom.

7. Stuur je manuscript op naar een uitgeverij

Als je gepubliceerd schrijver wilt worden, moet je op een bepaald moment je boek opsturen naar een uitgeverij. Belangrijk is dat je manuscript er voorzorgt uitziet en dat je wellicht een goed schrijvers cv hebt.


mastersheet tool software plot personage proeflezers