Wat moet je doen om schrijver te worden? Het korte antwoord: schrijven. Het lange antwoord: lezen, onzeker zijn, stilzitten (ergo: werken), afgewezen worden, kritisch naar je eigen werk kijken en insturen naar een uitgeverij.
1. Lees en leer
De beste schrijvers zijn lezers. Ze leren namelijk als ze (voor hun plezier) lezen, én oprecht geïnteresseerd zijn in verhalen. Hierbij vijf boeken van schrijvers over schrijven waarmee je kunt beginnen, maar lees vooral ook lekker waar je zélf zin in hebt.
Als je leest, let dan eens op:
- Vanuit welk perspectief een boek geschreven is en hoe de schrijver dat aanpakt
- Of het verhaal in de verleden of tegenwoordige tijd verteld word en waarom de schrijver die keuze wellicht gemaakt heeft
- Opmaak van een boek, hoe werken bijvoorbeeld de inspringingen in dialoog?
- Hoe laat de schrijver emoties zien zonder ze expliciet te benoemen (show, don’t tell)
- Hoe laat de schrijver jou doorlezen? Is er een tikkende klok? Hoe werken cliffhangers eigenlijk? En hoe schrijf je een goed eerste hoofdstuk dat uitnodigt tot doorlezen?
2. Wees onzeker
Hè? Moet je als schrijver niet juist heel stevig in je schoenen staan? Nee. Over het algemeen is het een goed teken als je onzeker bent over je eigen werk: je beseft namelijk dat je niet alles weet en wat er nog te leren valt en staat open voor verbeteren. Meer weten? Lees over het Dunning Kruger-effect bij schrijven.
3. Schrijven door niet te schrijven
Als schrijver moet je zitvlees hebben. Mijn oplossing om stil te zitten, is om te gaan bewegen als ik niet schrijf of pauzeer.
Als je creatiever wilt worden, kan je het effect van ‘niets doen’ gebruiken, door te gaan wandelen of douchen. Het niet cognitief belasten van je hersenen leidt tot het aanstaan van het default mode netwerk. Dat deel is creatief en associatief.
4. Je moet ‘schrijversgedrag’ vertonen
Je bent een schrijver wanneer je schrijft en uiteindelijk bijvoorbeeld een boek afrond. Om te schrijven heb je drie dingen nodig:
- Motivatie
- Trigger
- Vermogen (zoals een computer en tijd)
Mis je een element? Dan loop je vast. Bijvoorbeeld wanneer je motivatie ontbreekt en je wel elke keer nieuwe ideeën hebt, maar niets tot realisatie brengt. Meer weten over dit gedragsmodel en hoe je ervoor zorgt dat je met deze elementen een schrijver wordt.
5. Je moet afgewezen worden
Afwijzingen horen bij schrijven. Je leert ervan. Er is geen schrijver waarvan al het werk goed is en 100% geaccepteerd. Zeker niet als je net begint met schrijven.
Dat maakt afgewezen worden er niet makkelijker of leuker op. Ik vond een manier waarop ik afwijzingen ging verzamelen, ervan leerde en groeide tot gedebuteerde schrijver.
En uiteindelijk werden die afwijzingen steeds minder pijnlijk. En ik leerde dat zelfs al werd ik door iedereen afgewezen, ik had nog altijd de vrijheid om te schrijven.
6. Wees kritisch op je werk
Echt goed schrijfwerk is een resultaat van herschrijven. Dat is waar het verhaal strakgetrokken wordt en waar alles samenvalt. Een paar tips om met een verse, kritische blik naar je schrijfwerk te kijken.
En weet: schrappen doet pijn, en wel hierom.
7. Stuur je manuscript op naar een uitgeverij
Als je gepubliceerd schrijver wilt worden, moet je op een bepaald moment je boek opsturen naar een uitgeverij. Belangrijk is dat je manuscript er verzorgd uitziet, dat je een boek synopsis hebt dat je wellicht een goed schrijvers cv hebt opgebouwd (korte verhalen gepubliceerd, schrijfopleidingen gedaan, een wedstrijd gewonnen).
Meer hulp 👇
Jouw boek in de boekhandel? Volg de online schrijfcursus.
✔️ No-nonsense online schrijfcursus. Schrijf je verhaal, maak personages en kweek je schrijfspier.
⬆️ 150+ schrijvers gingen je al voor.