Wat moet je doen als je writers block hebt oplossingen schrijven schrijfkwalen schrijven lukt niet boek

Writer’s block: 7 schrijfkwalen gediagnosticeerd

Writer’s block is een verzamelnaam van allerlei schrijfkwalen die je kunt hebben, en die ertoe leiden dat je niets op papier krijgt. Mogelijk heb je zelfs last van meerdere schrijfblokkades of problemen. Daarom hierbij zeven diagnoses.

 • Dunning-Kruger effect: hoe meer je weet, des te onzekerder je wordt;
 • Schitterende nieuwe dingen-syndroom, je hebt ideeën, maar maakt niets af;
 • Imposter-syndroom, het gevoel hebben dat je de boel bedriegt;
 • Wel motivatie, maar te veel kopzorgen of geen tijd;
 • Je innerlijke redacteur zit creativiteit in de weg;
 • Het ‘gat’ van beginnend naar professioneel schrijver;
 • Geen inspiratie.

Diagnose #1: Dunning-Kruger effect:

Als je iets nieuws leert, dan denk je al gauw dat je er goed in bent. Dat komt omdat je jezelf overschat. Je weet namelijk nog niet, wat je allemaal nog niet weet.

Als je begint in te zien wat je nog moet leren, dán komt de onzekerheid. Terwijl het eigenlijk een teken is dat je meer aan het leren bent!

File:Dunning-Kruger-Effect-en.png - Wikimedia Commons

Diagnose #2: Schitterende nieuwe dingen-syndroom

Veel schrijvers en creatieve mensen hebben last van het ‘Schitterende nieuwe dingen’-syndroom. Dit houdt in dat je veel nieuwe ideeën, maar je moeite hebt ze tot realisatie te brengen en af te ronden. Het is daarom in ieder geval belangrijk om al je ideeën ergens op te schrijven, ze een plekje te geven, en wanneer je een beetje afgekoeld bent, te kijken welk idee echt werkt, welke je kunt uitwerken en wat je verder brengt. De oplossing voor dit syndroom heeft met triggers en motivatie te maken, de volledige uitleg vind je in het ebook Writer’s Block.

Diagnose #3: Imposter-syndroom

Ben je bang om als schrijver door de mand te vallen? Dan is de kans groot dat je je werk graag verstopt. Schrijvers die hier last van hebben leggen de lat ongelooflijk hoog voor zichzelf.

Als je last hebt van het Imposter-syndroom dan stop je jezelf al voordat je begint. Dan maak je jezelf kleiner dan je eigenlijk bent én de schrijver die je eigenlijk bent.

Diagnose #4: Motivatie, te veel kopzorgen of geen tijd

Heb jij motivatie, inspiratie en plannen om te schrijven maar komt het er niet van? Een bekend probleem. Jaren kon ik zelf ook niet schrijven. Allereerst is het goed om te weten dat je voor ‘schrijven’ je leven goed op orde moet hebben. Als je geen woning hebt of inkomen, heb je waarschijnlijk geen ruimte om te schrijven. Het model van Maslow (zie hieronder) verklaart dit: schrijven valt in de piek van de piramide. En aan die top kun je alleen werken als de basis in je leven staat.

Als je leven oké is, dan kun je wel schrijven. De oplossing lees je in het ebook Writer’s Block.

File:Maslow's hierarchy of needs.png - Wikimedia Commons

Diagnose #5: Je innerlijke redacteur zit creativiteit in de weg.

Je bent aan een scène bezig, maar raakt verstrikt in spelfouten en het herschrijven van zinnen. Als je daarna verder wilt typen, loop je vast. Je kunt alleen nog maar aan fouten sleutelen. Hoe komt dat?

Daniel Kahneman won in 2011 de Nobelprijs. In zijn boek ‘Thinking fast and slow’ zegt hij dat onze hersenen twee systemen hebben waarop ze functioneren. Laten we de twee systemen naast elkaar leggen om ze beter te leren kennen. Ik heb de twee systemen zelf ook even een naam gegeven, Systeem 1 ‘De Creatieveling’ en Systeem 2 ‘De redacteur’.

 • Systeem 1 (‘De creatieveling’) kan goed snelle verbanden leggen, associëren en het onderbewuste gebruiken. Dat leidt tot creatieve ideeën.
 • Je innerlijke redacteur (Systeem 2) kan juist opletten of woorden goed geschreven staan en oordeelt: is het niet stom wat hier staat of werkt het wel wat hier staat?

Het lastige is: de twee gaan niet samen. Als je innerlijke redacteur (Systeem 2) aanstaat, domineert en onderdrukt die als het ware de creativiteit van Systeem 1.

Diagnose #6: Het ‘gat’ tussen beginnend schrijver en professioneel auteur

Als je begint met schrijven doe je dat omdat je van schrijven houdt, maar ook omdat je van lezen houdt. En wat jij leest vindt je fantastisch. Je hebt een goede smaak. Toch kan het jaren duren voordat je je ‘goede smaak’ hebt ontwikkeld en zelf zo kan schrijven.

Je ziet misschien zelf ook in dat je eigen werk nog niet zo goed is. Veel beginners geven op dit punt op. Wat natuurlijk zonde is. Want iedere schrijver gaat door deze fase.

Bekijk hier de video van Ira Glass waarin hij ‘the gap’ uitlegd.

Diagnose #7: Geen inspiratie

Je neemt de tijd om te schrijven en zit achter je computer (of papier), maar de pagina blijft blanco. Er gebeurt niets. Dat ‘niets’ houdt een tijdje aan, en je cursor op de pagina knippert zenuwachtig naar je. Wat doe je als je geen inspiratie meer hebt?

Sowieso is het verstandig om een document of dossier met ideeën aan te leggen. Hierin zet je de ideeën die je hebt als je een periode met inspiratie hebt. Dan kun je daarnaar teruggrijpen. Dat je op een bepaalde periode minder inspiratie hebt, is menselijk. Zie het als de zee: soms is het eb, soms vloed.

Meest voorkomende Writer’s Block?

In de Facebookgroep Beginnende schrijvers waren de top-3 schrijfkwalen volgens een poll:

 1. Schitterende nieuwe dingen-syndroom
 2. Wel motivatie, maar te veel kopzorgen of geen tijd
 3. Innerlijke redacteur (steeds spelfouten redigeren) zit creativiteit in de weg

Snel weer aan het schrijven?

✔️ Oplossingen voor je schrijfproblemen;
✔️ Unieke kennis over schrijfgedrag;
✔️ Snel weer doorschrijven!


mastersheet tool software plot personage proeflezers