verleden tijd of tegenwoordige tijd gebruiken om je boek te schrijven? Wat past er, de verschillen

Schrijf je je boek in verleden of tegenwoordige tijd?

Als beginnende schrijver is het allereerst goed om in beiden tijden te kunnen schrijven. Probeer dit eens: herschrijf een scène of hoofdstuk naar een andere tijd. Je zult zien dat het beiden anders werkt en een ander effect heeft op je verhaal.

Het is belangrijk de verschillen te kennen en het schrijven in je vingers te hebben, zodat je niet domweg voor ‘je gevoel’ kiest. Zodat je niet kiest wat je automatisch schrijft. Zodat je kiest wat het best past bij jouw verhaal.

Tegenwoordige tijd

 • Voordelen:
  • Erg actief, je lezer zit veel meer in het verhaal. Dit helpt bij spanningsopbouw en het ervaren van spanning.
  • In sommige verhalen kan het mooi werken als de verteller nog niet weet wat er zich afspeelt (onbetrouwbare verteller). Bijvoorbeeld wanneer je vanuit het hoofd van een kind in tegenwoordige tijd de wereld ervaart, kan dat heel naïef overkomen, terwijl de lezer al meer begrijpt.
 • Nadelen:
  • Er is geen verteller die al weet wat er gaat gebeuren. Je kunt dus geen spanning opbouwen met dingen met zinnen als bijvoorbeeld: toen wist ik nog niet dat dit de ergste dag uit mijn leven zou worden.
 • Voorbeelden: Handmaid’s tale, Normale mensen, The Hate U Give, Komt een vrouw bij de dokter.

Verleden tijd

 • Voordelen: veel verhalen worden achteraf verteld, zo ook het nieuws, en ook veel boeken. Het is een gangbare tijd.
 • Nadelen:
  • Je zit minder middenin de actie.
  • Als je vanuit de verleden tijd flashbacks hebt, moet je die in de voltooid verleden tijd opschrijven. Voltooid verleden tijd schrijft en leest nooit heel soepel. Er zijn slimme manieren om tijdens een flashback subtiel over te gaan naar verleden tijd, maar hier moet je eerst mee oefenen.
 • Voorbeelden: Een klein leven, Harry Potter, de GVR, Slachthuis vijf, De zeven zussen

Gebruik ze allebei

Het succesvolle debuut van Lize Spit (Het Smelt) heeft hoofdstukken in tegenwoordige tijd waarin ze vertelt dat ze terugrijdt naar de plek waar ze is opgegroeid met een blok ijs én hoofdstukken in de verleden tijd waarin ze terugblikt. Deze twee houden verband met elkaar en vullen elkaar aan.

Meer leren over schrijven 👇

Jouw boek in de boekhandel? Volg de online schrijfcursus.

✔️ No-nonsense online schrijfcursus. Schrijf je verhaal, maak personages en kweek je schrijfspier.

⬆️ 150+ schrijvers gingen je al voor.


2 reacties

 1. […] je hierna moet besluiten is vanuit welke tijd je schrijft. Dit is een vergelijkbare ‘grote beslissing’ voor een verhaal of […]

 2. […] beetje techniek kan helpen. Denk aan leren over plot, werkwoordstijd, perspectief en het maken van een […]

Reacties zijn gesloten.