Hoe kan je een boek schrijven en opmaken in Word? Tips

Hoe kan je een boek schrijven en opmaken in Word?

Je kunt je boek schrijven in Word. Zelf gebruik ik vaak eerst Google Docs, omdat ik dan gemakkelijk ook vanaf mijn telefoon en werklaptop erbij kan (ik beschreef de voordelen van Google Docs op Readalicious.nl, maar je kunt ook de verschillen tussen Google Docs en Scrivener vinden) Daarna ga ik over op Microsoft Word. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten.

Hoeveel woorden heeft een boek?

De meeste boeken zullen tussen de 50.000 en 120.000 woorden hebben. Zelf kom ik vaak uit rond de 65.000. Een leuke truc om uit te vinden hoeveel woorden een boek in je kast heeft, is door dat te checken op Kobo Plus, bijvoorbeeld hier zie je dat mijn debuut ‘Niemand zoals hij’ 65K woorden heeft.

Hoeveel pagina’s heeft een boek in Word?

Een boek met 50.000 woorden is 130 pagina’s in Word, maar dat is natuurlijk ook afhankelijk van hoe je je pagina’s opmaakt en of er veel witruimte is – bijvoorbeeld aan het begin of eind van een hoofdstuk. Een boek van 75.000 woorden heeft ongeveer 200 bladzijdes in Word.

Hoe maak ik mijn boek op in Word? Begin met de volgende elementen:

  1. Boekdelen: sommige boeken bestaan uit aparte delen met een aparte naam. Vaak is er dan een wit blad met bijv. ‘DEEL I (1900 – 1919)’ erop;
  2. Hoofdstuknummers of -titels. Genummerde hoofdstukken worden voor fictie het meest gebruikt, maar niet enkel!
  3. Gebruik witregels: witregels laten een sprong in de tijd zien. Of bijvoorbeeld een sprong naar een andere scène op een andere locatie;
  4. Gebruik inspringen: Vaak begint er met een inspringing een nieuwe gedachtegang of een nieuwe actie, maar je kunt het ook stijlistisch gebruiken om zinnen te benadrukken. In dialoog geven inspringen (tab-knopje) goed weer wie er aan het woord is. Sla je favoriete boek eens open en kijk hoe de regels inspringen;
  5. Regelafstand: een regelafstand van 1,5 is normaal, terwijl dat voor een e-mail juist heel veel lijkt.
  6. Lettertype: gebruik een fijn leesbaar lettertype met een schreef (zoals je dat vaak in boeken ziet). Georgia of Times New Roman bijvoorbeeld.

Hoe gebruik ik de geheime tekens in Word?

Er is een knop die ‘geheime tekens’ laat zien. Deze verborgen opmaaksymbolen geven visueel de opmaak van je boek weer. Eigenlijk ligt er altijd een onzichtbaarheidsmantel over tekst in Word heen, om in magische woorden te blijven spreken. Als deze tekens goed staan, ziet de uitgeverij waaraan je het stuurt je opmaak ook goed.

Meer over het schrijven van een boek + schrijftool 👇

Jouw boek in de boekhandel? Volg de online schrijfcursus.

✔️ No-nonsense online schrijfcursus. Schrijf je verhaal, maak personages en kweek je schrijfspier.

⬆️ 150+ schrijvers gingen je al voor.