Onzekerheid kan je helemaal opvreten en je schrijfwerk lamleggen. In dit artikel onderzoek ik waar één vorm van onzekerheid vandaan komt (er zijn natuurlijk meer vormen). Je zal leren dat onzekerheid niet per definitie iets slechts is, maar dat het juist een indicatie is dat je méér aan het leren bent en beter wordt.
Dunning Kruger-effect
Als je iets nieuws leert, zoals een taal, dan denk je in het begin al gauw dat je er goed in bent. Dat komt omdat je jezelf overschat. Je weet namelijk nog niet, wat je allemaal nog niet weet (laat dat even inzinken).
Als je begint in te zien wat je nog moet leren, pas dan komt de onzekerheid. En die onzekerheid knaagt. Aan je tekst, aan je motivatie én aan jezelf. Terwijl het eigenlijk een teken is dat je meer aan het leren bent!
De oplossing: meer schrijfmeters maken
Schrijven, verschillende dingen proberen, falen en afgewezen worden. Dit moet je allemaal doen om een betere schrijver te worden. Een belangrijk onderdeel van schrijfmeters maken is een schrijfroutine.
Niemand vertelt je over ‘the gap’
“I wish somebody had told this to me… […] it’s like there is a gap. For the first couple of years that you are making stuff, what you’re making isn’t so good.” – Ira Glass
Onderstaande video heeft mij echt door ‘the gap’ heengesleept. Het liet me inzien dat je niet direct de schrijver bent, die je hoopt te zijn.
Meer over het schrijven van een boek + schrijftool 👇
Jouw boek in de boekhandel? Volg de online schrijfcursus.
✔️ No-nonsense online schrijfcursus. Schrijf je verhaal, maak personages en kweek je schrijfspier.
⬆️ 150+ schrijvers gingen je al voor.