boek schrijven - meer kans om gepubliceerd te worden

Wil je ook twee keer zoveel kans om gepubliceerd te worden? Zo deed ik dat!

Je kans op publicatie verdubbelen, wie wil dat nu niet? Omdat ik in het dagelijks leven mijn brood verdien met data, wil ik je een werkwijze voorstellen waarmee ik mijn debuutroman ‘Niemand zoals hij’ gepubliceerd kreeg bij uitgeverij Ambo|Anthos. (Dit artikel werd eerder gepubliceerd op SchrijvenOnline.)

Stel nou dat jij als beginnend schrijver tien keer inzendt naar een wedstrijd of tijdschrift en één keer een nominatie of publicatie krijgt. Dan heb je een succesratio van 10%. Dat betekent dat als je je aantal inzendingen verdubbelt en twintig mailtjes uitstuurt, je dus in absolute getallen twee keer succes gaat hebben. Daarmee verdubbel je dus je aantal publicaties!

Natuurlijk betekent het ook twee keer zoveel werk en twee keer zoveel afwijsmails, maar dat went. Echt waar. En hoe meer je maakt, hoe beter je wordt. 

Hoe ik vervolgens mijn succesratio omhoog kreeg

Mijn idee was zoals hierboven: hoe meer ik instuurde, des te meer kans om succes te hebben ik voor mezelf creëerde. Wat er in drie jaar met mijn werk gebeurde, vond ik erg opmerkelijk: mijn werk werd steeds beter.

  • Jaar 1: In jaar één stuurde ik 19 keer iets in naar een tijdschrift of wedstrijd. Daarvan kwam ik op één shortlist te staan en dat telde ik mee voor mijn succesratio. De andere 18 keer werd ik afgewezen. Ik had dus een succesratio van ongeveer 5%.
  • Jaar 2: In jaar twee probeerde ik het werk dat ik instuurde te verdubbelen, en dat lukte. Ik stuurde 43 keer iets in, en had daarvan zes keer succes. Ik deed dus meer dan mijn publicaties verdubbelen, want ook mijn succesratio steeg dat jaar van 5% naar 14%!
  • Jaar 3: In jaar drie ging mijn tempo flink omhoog. Van de vijftig keer dat ik iets instuurde, had ik dertien keer succes. Als je daarvan het succesratio uitrekent is dat 26%. Mijn succesratio was van een kleine 5% dus omhoog geschoten naar meer dan een kwart!

Hoe meer ik schreef, des te beter ik werd!

Nu is het aan jou, veel succes!

Foto: Lucia van den Brink

Meer over het schrijven van een boek + schrijftool 👇

Jouw boek in de boekhandel? Volg de online schrijfcursus.

✔️ No-nonsense online schrijfcursus. Schrijf je verhaal, maak personages en kweek je schrijfspier.

⬆️ 150+ schrijvers gingen je al voor.