🏆 Shortlist Hebban Debuutprijs 2020
🏆 Shortlist ‘Beste roman NL 2020’ Thrillers&more
🗞️ AD, Tijdschrift FLOW & NPO Radio 1

Renke heeft haar opa Pieter al een tijd niet gezien als ze op een dag pakketjes van hem ontvangt. Ze krijgt post-it’s, origami kraanvogels en dagboekfragmenten.

Opa Pieter is naar Japan vertrokken nadat hij gediagnosticeerd is met de spierziekte ALS. Waar Renke alle tijd heeft, weet hij dat zijn dagen geteld zijn. Hij probeert er het beste van te maken en wil karate trainen bij zijn vriend Yamada. Doordat Pieter langzaamaan afscheid moet nemen, krijgt de schaduwzijde van zijn persoonlijkheid de overhand. Op die momenten schrijft hij in zijn dagboek. Eerst voor zichzelf, maar gaandeweg krijgt hij zijn lezer steeds scherper in beeld.

Als Renke haar baan verliest, reist ze opa achterna in een ultieme poging hem nog te leren kennen. Terwijl ze in Nederland dagelijks bezig was met het delen van haar leven op haar blog en socialmediakanalen, komt ze er tijdens haar reis juist achter dat niet alles te delen valt. Hoe graag ze dat ook wil.

 
lucia van den brink niemand zoals hij cover

‘Niemand zoals hij’ is een boek over het lijmen van gebroken families, het omgaan met verlies en ons leven in de digitale wereld.