waarom krijg je creatieve ideeën als je wandelt of onder de douche staat?

Waarom krijg je creatieve ideeën als je wandelt of onder de douche staat?

Onze hersenen worden vaak de hele dag beziggehouden. Door anderen, je werk, je kinderen, je opleiding, je telefoon. En als het dan eenmaal avond is, ben je moe, en zet je Netflix aan, en houdt Netflix je bezig.

Wat er gebeurt als je even niet wordt beziggehouden door al die dingen is dat de prefrontale cortex in je hersenen actief wordt. Dit deel van de hersenen kan met creatieve oplossingen komen, en dat wordt ook wel het ‘default mode netwerk’.

Het niet cognitief belasten leidt dus tot ideeën. Het is niet echt ‘leegmaken’, want juist dat ‘default mode netwerk’ of ons ‘oerbrein’ is actief, maar zonder dat jij daar iets voor hoeft te doen. Het is goed in onbewust informatie aan elkaar verbinden en associeren. Ook wordt het gebied dat over ‘remmingen’ gaat over het algemeen minder actief.

Wat kan je doen om creatieve ideeën te bedenken?

In deze video vertelt Erik Scherder over het effect van ‘nietsdoen’.

Creativiteit en schrijven

Om je creativiteit te stimuleren, moet je soms je ‘denkende brein’ of je ‘ratio’ even uitzetten. Wanneer je continue aan spelfouten sleutelt, zit dat creativiteit in de weg. Lees hier over hoe je innerlijke redacteur creativiteit in de weg zit.

Jouw boek in de boekhandel? Volg de online schrijfcursus.

✔️ No-nonsense online schrijfcursus. Schrijf je verhaal, maak personages en kweek je schrijfspier.

⬆️ 150+ schrijvers gingen je al voor.


1 reactie

  1. […] je creatiever wilt worden, kan je het effect van ‘niets doen’ gebruiken, door te gaan wandelen of douchen omdat het niet cognitief belasten van jezelf leidt tot het aanstaan van het default mode netwerk in […]

Reacties zijn gesloten.