Bewegen en sporten is belangrijk voor schrijven, bijvoorbeeld yoga, wandelen, fitness en hardlopen

4 sporten die je nú thuis kunt doen om je schrijfwerk en creativiteit te verbeteren

Schrijven betekent stilzitten. Om stilzitten vol te houden, moet je het afwisselen met beweging. Hieronder staan vier vormen van beweging of sport die je nu gelijk kunt doen! Sporten houdt je wakker, geeft je energie vanuit je lichaam en kan je inspiratie geven. De sporten die ik hieronder noem zijn perfect voor introverten die graag thuisblijven of op zichzelf zijn, maar wie weet ben jij een schrijvende extravert en sport je liever buiten of in groepsverband, geen probleem natuurlijk!

1. Yoga

Zit je al een tijdje verkrampt achter je laptop en ben je je lichaam een beetje kwijtgeraakt? Zelf ga ik dan graag yoga doen! Als je geen yogamat hebt, geen probleem: gebruik dan een badmat of een vloerkleed (zo ben ik ook begonnen).

2. Wandelen

“Ik hou van wandelen omdat het langzaam gaat, en ik heb het vermoeden dat de geest, net als de voeten, met een tempo van vijf kilometer per uur functioneert.” – Wanderlust – Rebecca Solnit

Wandelen is goed voor je schrijfwerk. Ik zweer er echt bij. Je kunt goed nadenken op de pas van je voeten. Ook kun je nieuwe inspiratie opdoen, omdat je even aan niets denkt – net als wanneer je ontspannen onder de douche staat en even je gedachten laat gaan en plots een idee krijgt.

“Het wandelen zelf is de internationale handeling die het dichtst bij de onwillekeurige ritmes van het lichaam staat, bij ademhalen en kloppen van het hart. Het creëert een delicaat evenwicht tussen werken en nietsdoen, tussen zijn en doen. Het is lichamelijke arbeid die niets produceert, op gedachten, ervaringen en aankomsten na.” – Wanderlust – Rebecca Solnit

3. Hardlopen

Tijdens het hardlopen kun je je buurt of park door andere ogen zien, maak je goed gebruik van allerlei spieren in je lichaam en kun je daarna heerlijk ontspannen. Een bekende schrijver die marathons loopt, iedere dag een strak trainschema heeft én fantastische boeken schrijft is Haruki Murakami. Ook de Nederlandse Erik-Jan Harmens loopt veel. En zo zijn er meer schrijvers!

“Hardlopen neemt alles weg wat overbodig is, het legt dingen bloot, het benadrukt wat je kunt, op elk moment dat je je ene voet voor je andere zet.“- De dag dat Shizo Kanakuri verdween – Franco Faggiani

4. Spieropbouwende workouts

Ze zeggen weleens dat je je ‘schrijfspier’ moet opbouwen, zoals je dat met je lichamelijke spieren doet. Stephen King legt deze metafoor goed uit in zijn boek ‘Over leven en schrijven’. Kort samengevat: je begint rustig als schrijver, maar eindigt als een topsporter. Natuurlijk gaan we nu even die schrijfspier niet trainen, we gaan uit ons hoofd en in ons lichaam – met onderstaande workouts kun je focussen op je lichaam.

Een workout waarbij je alleen je lichaamsgewicht nodig hebt:

Fijne workout voor je armen én core – ook zonder materialen

Leren hoe je een boek schrijft? 👇

Jouw boek in de boekhandel? Volg de online schrijfcursus.

✔️ No-nonsense online schrijfcursus. Schrijf je verhaal, maak personages en kweek je schrijfspier.

⬆️ 150+ schrijvers gingen je al voor.