Hoe stuur je manuscript van boek naar grote uitgeverij?

Hoe stuur ik het manuscript van mijn boek naar een uitgeverij?

Gefeliciteerd! Je boek is af. Maar… nu moet het nog gepubliceerd. Kies je de slushpile of stuur je persoonlijk iets in? En hoe moet een manuscript er dan uitzien? Als je ernaar streeft bij een reguliere uitgeverij te publiceren, dan slaat onderstaand artikel op jou. Er zijn drie opties om het manuscript van je boek naar een uitgeverij te sturen: slushpile, direct naar een aquirerend redacteur of een agentschap.

Waar stuur ik het manuscript van mijn boek naartoe?

 1. Slushpile: dit is een algemeen emailadres dat vaak wordt nagelezen door een stagiar. Als jij een imponerend schrijvers cv hebt opgebouwd, zal deze je niet snel durven afslaan. Als je boek vanaf de eerste zin scherp is, maak je natuurlijk ook een kans. Toch schijnt het percentage dat uit de slushpile gevist wordt zeerzeerzeer klein te zijn, maar ik ken iemand die het gelukt is… dus zeg nooit, nooit.
 2. Persoonlijk e-mailadres van acquirerend redacteur: op evenementen met schrijvers of debutanten zijn soms hun redacteuren mee. Als je moedig genoeg bent, vraag je om hun e-mailadres. Het liefst met een pitch van je boek. Dat is heel eng, maar denk eraan: ze zullen je niet gauw weigeren, omdat ze de volgende bestseller niet willen mislopen. Een redacteur die nieuw werk kan aanbrengen binnen de uitgeverij heet trouwens een ‘acquirerend redacteur’, zorg dat je die vindt.

  Dit is de manier waarop ik zelf ben gedebuteerd. Ik sprak wat mensen van Uitgeverij Ambo | Anthos op de Hebban Awards terwijl we bij de bushalte stonden. Toen de bus aan kwam rijden vroeg ik: ‘Mag ik misschien iets naar jullie insturen?’ Ik kreeg een kaartje. Een paar jaar later stuurde ik éindelijk iets in naar het e-mailadres.
 3. Agent: er zijn in Nederland een paar literair agenten die jouw boek kunnen vertegenwoordigen. Opsturen naar een agentschap werkt eigenlijk hetzelfde als naar een slushpile: je moet eruit gevist worden. Voorbeelden van agentschappen zijn Marianne Schönbach en Sebes & Bisseling.

Hoe stuur ik het manuscript van mijn boek op?

 1. Kijk op hun website goed hoe ze het aangeleverd willen hebben. Vaak staat er wel ergens iets over manuscripten, zeker als de uitgeverij een slushpile heeft;
 2. Zorg dat je boek er netjes en verzorgd uitziet. Ik schreef eerder een blog over hoe je je boek kan opmaken en verzorgen in Microsoft Word;
 3. Voeg je schrijvers cv toe met een overzicht van cursussen of opleidingen die je gevolgd hebt, plekken waar je gepubliceerd hebt, podia waar je hebt voorgedragen of wedstrijden die je hebt gewonnen;
 4. Voeg ook een korte synopsis toe van je boek;
 5. Schrijf een begeleidende e-mail, maar houdt die professioneel en kort.

Hoe bouw ik aan mijn schrijvers cv?

 1. Volg cursussen en opleidingen;
 2. Publiceer verhalen in literaire (online) tijdschriften;
 3. Win een wedstrijd of kom bij de shortlist;
 4. Schrijf als journalist bij een bekend medium;
 5. Treed op bij podia.

Als je eenmaal hebt verstuurd, is geduld een schone zaak. Feedback kan maandenlang duren, want je bent nooit de enige op de stapel.

Meer over het schrijven van een boek en uitgeverijen + schrijftool 👇


Jouw boek in de boekhandel? Volg de online schrijfcursus.

✔️ No-nonsense online schrijfcursus. Schrijf je plot, personages en kweek je schrijfspier.
✔️ Unieke kennis over schrijfgewoonte, leer slim herschrijven, leer hoe creativiteit in je hersenen werkt en andere bewezen theorieën.
✔️ BONUS t.w.v. 25,00 Handboek en schrijftool Mastersheet (mijn geheim waarmee ik 2 romans publiceerde bij een grote uitgeverij) ✨ voor o.a. plot-, proefpersoon- en personagemanagement

6 videolessen, 141 pagina’s, 1 schrijftool en 10 jaar schrijfervaring en wetenschappelijke kennis. 

ONLINE SCHRIJFCURSUS ➤ ✍️ Boek schrijven & schrijver worden

⬆️ 100 schrijvers gingen je al voor.

(tijdelijk afgeprijsd)