Gefeliciteerd! Je boek is af. Maar… nu moet het nog gepubliceerd. Kies je de slushpile of stuur je persoonlijk iets in? En hoe moet een manuscript er dan uitzien? Als je ernaar streeft bij een reguliere uitgeverij te publiceren, dan slaat onderstaand artikel op jou. Er zijn drie opties om het manuscript van je boek naar een uitgeverij te sturen: slushpile, direct naar een aquirerend redacteur of een agentschap.
Waar stuur ik het manuscript van mijn boek naartoe?
- Slushpile: dit is een algemeen emailadres dat vaak wordt gecheckt door een stagiair. Als jij een imponerend schrijvers cv hebt opgebouwd, zal deze je niet snel durven afslaan. Als je boek vanaf de eerste zin scherp is, maak je natuurlijk ook een kans. Toch schijnt het percentage dat uit de slushpile gevist wordt zeerzeerzeer klein te zijn, maar ik ken iemand die het gelukt is… dus zeg nooit, nooit :).
- Persoonlijk e-mailadres van acquirerend redacteur: op evenementen met schrijvers of debutanten zijn soms hun redacteuren mee. Als je moedig genoeg bent, pitch je je boek en/of vraag je om hun e-mailadres. Dat is heel eng, maar denk eraan: ze zullen je niet gauw weigeren, omdat ze de volgende bestseller niet willen mislopen. Een redacteur die nieuw werk kan aanbrengen binnen de uitgeverij heet trouwens een ‘acquirerend redacteur’.
Dit is de manier waarop ik zelf ben gedebuteerd (lees hier meer over mij). Ik sprak wat mensen van Uitgeverij Ambo | Anthos op de Hebban Awards terwijl we bij de bushalte stonden. Toen de bus aan kwam rijden vroeg ik: ‘Mag ik misschien iets naar jullie insturen?’ Ik kreeg een kaartje. Een paar jaar later stuurde ik éindelijk iets in naar het e-mailadres. - Agent: er zijn in Nederland een paar literair agenten die jouw boek kunnen vertegenwoordigen. Opsturen naar een agentschap werkt eigenlijk hetzelfde als naar een slushpile: je moet eruit gevist worden. Voorbeelden van agentschappen zijn: Maarten Boers, Marianne Schönbach, Van Grunsven, deliterairagent.nl en Sebes & Bisseling.
Hoe stuur ik het manuscript van mijn boek op?
- Kijk op hun website goed hoe de uitgeverij of het agentschap een manuscript aangeleverd willen hebben. Vaak gaat dat om: welk lettertype, op papier of in PDF-formaat. Overigens accepteren niet alle uitgeverijen ongevraagde manuscripten.
- Zorg dat je boek er netjes en verzorgd uitziet. Ik schreef eerder een blog over hoe je je boek kan opmaken en verzorgen in Microsoft Word;
- Voeg je schrijvers cv toe met een overzicht van cursussen of opleidingen die je gevolgd hebt, plekken waar je gepubliceerd hebt, podia waar je hebt voorgedragen of wedstrijden die je hebt gewonnen. Je kunt ook een korte biografie van jezelf schrijven als je je daar fijner bij voelt;
- Voeg een korte synopsis toe van je boek;
- Schrijf een begeleidende e-mail, maar houdt die professioneel en kort.
Hoe bouw ik aan mijn schrijvers cv?
- Volg cursussen en opleidingen;
- Publiceer korte verhalen in literaire (online) tijdschriften – zo schrijf je een kort verhaal;
- Win een wedstrijd of kom op een shortlist;
- Schrijf als journalist bij een bekend medium of blog;
- Treed op bij (open) podia.
Als je eenmaal hebt verstuurd, is geduld een schone zaak. Feedback kan maandenlang duren, want je bent nooit de enige op de stapel.
Meer over het schrijven van een boek en uitgeverijen + schrijftool 👇
Jouw boek in de boekhandel? Volg de online schrijfcursus.
✔️ No-nonsense online schrijfcursus. Schrijf je verhaal, maak personages en kweek je schrijfspier.
⬆️ 150+ schrijvers gingen je al voor.