De invloed van slaap op creatief schrijven

Wat Salvador Dalí en Thomas Edison gemeen hadden? Ze deden dutjes om tot nieuwe inzichten te komen.

Onderzoek

Tijdens de REM slaap (60-90 min nadat je in slaap valt en dit komt meerdere keren per nacht voor) worden er verbindingen tussen neurale netwerken in de hersenen gemaakt die ver uit elkaar liggen, schrijft Matthew Walker in zijn boek Slaap. Dankzij die nieuwe verbindingen worden gedachten en ideeën verwerkt, maak je nieuwe associaties (oftewel: creativiteit🎉!), maar kan je ook emotionele problemen verwerken.

In dit onderzoek vergeleken ze mensen REM slaap hadden gehad met mensen die dat niet hadden. De participanten die het meeste REM slaap gehad hadden, maakten meer associaties en waren dus creatiever.

Dutjes

De effecten bleken echter ook al zichtbaar tijdens dutjes. In dit onderzoek moesten participanten rekensommen oplossen. Er was een korte, geheime formule om snel tot een oplossing te vinden en 20% vond die sleutel ook. Toen ze tussendoor even mochten slapen ging dat getal omhoog naar 59%.

Dutjes, yoga nidra of NSDR ‘Non sleep deep rest’ zoals dr. Andrew Huberman vaak in zijn podcasts promoot (hier een NSDR protocol van Huberman die je kunt volgen) kunnen je al helpen creatiever te worden.

Je zou niet de eerste slimmerik zijn die dutjes gebruikt. De Amerikaanse uitvinder Thomas Edison was een fervente dutter, en een meester in het balanceren op de rand van waken en slapen. Edison nam een paar bollen in zijn handen als hij een dutje ging doen. Zodra hij in slaap viel, viel de bollen op de grond, waardoor hij wakker werd met… hopelijk een geniaal idee. De Spaanse schilder Salvador Dalí deed hetzelfde, en zweerde ook bij zijn dutjes, maar dan hield hij een lepel vast en legde een metale plaat naast zijn stoel.

Hoeveel slaap per nacht?

Een goede nachtrust is van levensbelang, dat legt Matthew Walker. We doen vaak als maatschappij alsof we geen slaap nodig hebben, maar je hebt toch echt acht uur slaap per nacht nodig. De voordelen zijn enorm. Ook voor jou als schrijver.

Slaap lekker!

Jouw boek in de boekhandel? Volg de online schrijfcursus.

✔️ No-nonsense online schrijfcursus. Schrijf je verhaal, maak personages en kweek je schrijfspier.

⬆️ 150+ schrijvers gingen je al voor.