Is schrijven moeilijk? Falen, onzekerheid, faalangst, veel woorden, shiny new things

Waarom is het schrijven van een boek zo moeilijk?

Iedereen weet dat het schrijven van een boek lastig is, maar wáárom is dat precies? Onder meer omdat je als schrijver last kan hebben van onzekerheid, of je de hele tijd ideeën hebt die je niet afmaakt. Natuurlijk kan het ook zijn omdat een boek gewoon een ongelooflijk groot project is, of omdat je kritisch naar jezelf moet durven kijken.

  • Onzekerheid en het Dunning-Kruger Effect:
    Onzekerheid kan ontzettend in de wegstaan, maar hoort bij je groei als schrijver. Het betekent namelijk dat je begint te leren wat je nog niet kan. Lees hier meer over schrijversonzekerheid, oftewel het Dunning-Kruger Effect.
  • ‘Shiny New Things’-syndroom: ✨
    Veel schrijvers en creatieve mensen hebben last van het ‘Shiny New Things’-syndroom. Dit houdt in dat je veel nieuwe ideeën hebt waarmee je gelijk van start wilt, maar je moeite hebt met ze tot realisatie brengen en afronden. Het is daarom belangrijk om al je ideeën ergens op te schrijven, ze een plekje te geven, en wanneer je een beetje afgekoeld bent te kijken welk idee echt werkt, welke je kunt uitwerken en wat je verder brengt.

    Dit syndroom kan veroorzaakt worden door een tekort aan motivatie, lees hierover meer in deze blogpost die gaat over het gedrag van schrijvers.
  • Een boek heeft veel woorden:
    Oké, dit klinkt als een open deur, maar wetende dat een boek tussen de 50.000 en 120.000 woorden heeft, en vaak zo’n tweehonderd pagina’s, geeft dat wel weer hoeveel werk het is om dit foutloos en netjes te doen. Laat staan om een sterk plot neer te zetten, met levendige personages en je ook nog eens je lezer moet weten te raken!

    Om woorden te typen kun je voor jezelf doelen stellen, zoals: ik schrijf iedere week driehonderd woorden (of iedere dag), maar let op: creatief werk laat zich niet altijd haasten of plannen. Het kan nuttig zijn aan om een schrijfroutine op te bouwen.
  • Je moet kritisch naar je eigen werk kunnen kijken:
    Sommige mensen zeggen niet dat schrijven het lastigste is, maar juist het herschrijven. Én in dat herschrijven ligt vaak je echte verhaal verborgen, onder een woordenberg die je moet uitzoeken om tot de kern van je verhaal te komen. En schrappen doet pijn. Eerder schreef ik een blog met negen tips om kritisch naar je eigen werk te kijken en te beginnen met redigeren.

Lees meer over 7 schrijfkwalen en hun oplossingen in het volledige handboek + schrijftool 👇.

Jouw boek in de boekhandel? Volg de online schrijfcursus.

✔️ No-nonsense online schrijfcursus. Schrijf je verhaal, maak personages en kweek je schrijfspier.

⬆️ 150+ schrijvers gingen je al voor.