auteursbio debuut bio schrijver maken schrijven

Hoe schrijf je een goede, korte auteursbio?

Een auteursbiografie bestaat uit een paar zinnen. Zo’n bio prijkt op de achterflap van je boek, maar ook onderaan de publicatie van een kort verhaal of gedicht. Je belangrijkste publicaties, optredens en eventuele andere relevanten dingen worden genoemd. De tekst is geschreven vanuit de derde persoon (zelfs als je je bio zelf schrijft). De reden is simpel: net als bij optredens werkt het beter als je geïntroduceerd wordt door iemand anders (en met dat perspectief wek je die illusie).

Tips auteursbiografie schrijven

  1. Schrijf in derde persoon. Dat is het perspectief waaruit een bio geschreven wordt;
  2. Een bio is levend. Update het regelmatig en pas je bio aan per inzending van publicatie (soms past iets anders noemen beter);
  3. Keep it short. Niemand houdt van iemand die te veel over zichzelf praat.

Voorbeelden van een auteursbio

Uit mijn persoonlijke bibliotheek pakte ik wat schrijvers op. Maar, weet wel, het is makkelijk om een overtuigende bio te schrijven als je er de woorden ‘belangrijk’, ‘bekend’, ‘bestseller’ en ‘wereldwijde doorbraak’ op kunt zetten.

Rebecca Solnit
Historicus, schrijver en activist Rebecca Solnit (1961) is een van de belangrijkste denkers van dit moment op het gebied van milieu, kunst en politiek. Haar boeken en essays werden bekroond met talloze prijzen en worden over de hele wereld gelezen.

Frederik Backman
Frederik Backman (1982) is in Zweden een bekende blogger en columnist. Een man die Ove heet was zijn debuutroman. Er zijn wereldwijd bijna vijf miljoen exemplaren van verkocht en het boek stond bijna anderhalf jaar in de New York Times-bestsellerlijst. Ook zijn meest recente boek, Björnstad, is een bestseller.

Hanya Yanagihara
Hanya Yanagihara groeide op in Hawaii en Texas. Ze werkt bij The New York Times Magazine en debuteerde met Notities uit de jungle. Een klein leven betekende haar wereldwijde doorbraak als schrijver en werd een bestseller in Engeland en de Verenigde Staten.

De schrijversbiografie van een debutant

Niet iedereen heeft ‘bestseller’ en ‘bekend’ in zijn biografie staan. De meeste schrijvers zullen als ze debuteren juist nog helemaal nog niet zoveel in hun bio staan.

Lize Spit
Lize Spit (1988) woont in Brussel. Ze schrijft scenario’s, proza en poëzie en publiceerde onder andere in Het Liegend konijn, De Gids en Das Magazin. In 2013 won ze zowel de jury- als de publieksprijs van WriteNow!

Samantha Stroombergen (1990) studeerde Nederlands en journalistiek aan de Universiteit Leiden. Ze werkt als copywriter op de Digital Content-afdeling van KLM. Daarnaast is ze recensent bij Hebban.

Gijs van der Sanden (1986) studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schrijft over zijn generatie, identiteit en reizen voor onder meer Vrij Nederland, Het Parool en het AD. De dingen die je vergeet is zijn debuut.

Anne van den Dool (1993) studeert film- en literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden. Ze won al op jonge leeftijd landelijke poëzieprijzen en schreef columns voor het Leidsch Dagblad. In 2013 won zij de Volkskrant-schrijfwedstrijd. Achterland is haar debuut.

Machteld Siegmann groeide op in de Krimpenerwaard, is neerlandicus en werkt als redacteur en tekstschrijver. De kaalvreter is haar debuutroman.

De bio van mijn debuut

Lucia van den Brink (Zoetermeer, 1991) studeerde Japans en journalistiek aan de Universiteit Leiden. Ze publiceerde in De Optimist, Extaze, Editio, The Tittymag en De Revisor. Ook treedt ze regelmatig op spoken word-festivals op. Lucia van den Brink beoefent Wado-ryu karate op hoog niveau.

Octavia Butler’s bio ter inspiratie voor ons allen

Octavia Butler is a hermit, living in the middle of Los Angeles, a pessimist (if she isn’t careful), a feminist, a quiet egotist, a former Baptist, an oil-and-water combination of ambition, laziness, insecurity, certainty and drive. She has written Patternmasters, Mind of My Mind, Survivor, Kindred, and Wild Seed. Kindred, among other things, is a rather shocking novel of slavery in early America, which probably should be read by every white American.

Mijn mastersheet ✨ heeft ook een tabblad om je schrijversbio bij te houden:

Zo houd je je schrijversbio ‘levend’ en altijd up-to-date.

Die schrijftool + handboek over schrijven lezen? 👇

Jouw boek in de boekhandel? Volg de online schrijfcursus.

✔️ No-nonsense online schrijfcursus. Schrijf je verhaal, maak personages en kweek je schrijfspier.

⬆️ 150+ schrijvers gingen je al voor.