Hoeveel boeken verkoopt een schrijver met een debuut?

Wil jij weten hoeveel boeken er verkocht worden als een schrijver (of jij) een boek schrijft? Het antwoord is: dat ligt eraan. Laten we eens kijken naar een eerste boek, een debuut, hoeveel wordt daar gemiddeld van verkocht:

  • Zelf publiceren: 100 – 500 boeken
  • Debuteren bij een grote uitgeverij: 500 – 2.000 exemplaren

Boeken verkopen is tegenwoordig enorm lastig. Als iedereen die een boek zou willen schrijven, een boek per jaar zou lezen, zou het goedkomen, maar dat gebeurt dus niet.

Lees hier meer over de oplages van een eerste druk.

Selfpubbers
Selfpubbers verkopen hun boek vaak binnen hun eigen netwerk, ze doen er goed aan een oplage te maken met honderden boeken. Ik ken drie selfpubbers die zijn begonnen met een een oplage van 1.000 exemplaren toen ze een boek uitbrachten, maar zelf met grote stapels thuis overbleven. Ik raad selfpubbers daarom vaak aan voor maximaal vijfhonderd boeken te gaan in de eerste druk, idealiter driehonderd. Bijdrukken kan altijd nog.

Traditionele uitgeverij
Bij een grote uitgeverij zijn ze blij als er 1.000 boeken verkocht worden. Dat was het geval met mijn debuutroman Niemand zoals hij. Op die manier werden de kosten die ze voor me hadden gemaakt, goed gemaakt. Echt winst was er voor beide partijen niet. Hoeveel je verdient als schrijver? Niet veel.

Uitschieters
Als je goed oplet en naar het Nederlandse literaire landschap kijkt, zie je er qua debuten elk jaar een handvol schrijvers uitspringen. Als je weet hoeveel mensen in Nederland debuteren, is het algauw duidelijk dat de kans klein is dat je 10.000 boeken verkoopt van je debuutroman, maar het moet gezegd blijven: niets is onmogelijk.

Herman Koch
Waarom werd bijvoorbeeld ‘Het diner’ (450.000 stuks) van Herman Kocht zo’n succes? Volgens Marc Zwartjes, destijds commercieel directeur van uitgeverij Ambo|Anthos, de uitgeverij waarbij ik schrijf: “Het moment van verschijnen – het was een rustige tijd – de thematiek die veel mensen aanspreekt, de opvallende omslag én het feit dat Herman bekend was van ‘Jiskefet’. Als dat alles mooi samenvalt, kom je een heel eind.” – Lees hier meer in Trouw.

Hulp nodig bij het schrijven van je boek of het nadenken over een uitgeverij? Volg de online schrijfcursus en krijg er een gratis schrijftool en handboek bij. 👇

Jouw boek in de boekhandel? Volg de online schrijfcursus.

✔️ No-nonsense online schrijfcursus. Schrijf je verhaal, maak personages en kweek je schrijfspier.

⬆️ 150+ schrijvers gingen je al voor.


2 reacties

  1. […] klagen weleens. Dat schrijven zo weinig geld in het laatje brengt. De gemiddelde debutant verkoopt ergens tussen de 100 en 2.000 boeken en dat voor een paar euro. Dat er ook voordelen zitten aan het schrijven naast een baan, hoor je […]

  2. […] schrijven, met een stevige schrijfroutine. Het is een slecht idee om je baan op te zeggen, want een debutant verkoopt niet veel en een beginnend schrijver verdient nog veel […]

Reacties zijn gesloten.