Het dagboek is een vorm van ik-perspectief waarmee je een boek kunt schrijven. Het personage blikt in je boek dan terug op de dag, vaak in verleden tijd. In fictie spreekt het grote groepen lezers aan, bij bijvoorbeeld bestsellers zoals: Het Geheime Dagboek van Adriaan Mole 13 3/4 jaar en Hendrik Groen. In mijn debuutroman heb ik ook een perspectief geschreven vanuit dagboekfragmenten.
Voordelen van dagboekvorm schrijven
- Je schrijft vanuit ik-perspectief en zit dicht op de huid van je personage.
- Je kunt spelen met spanning als het personage wordt onderbroken bij het schrijven. Of als je personage maar één zin opschrijft die vragen oproept bijvoorbeeld.
- Je personage is helemaal ‘zichzelf’ in zijn dagboek.
- Je kan oefenen door zelf een dagboek bij te houden.
Nadelen van dagboekvorm schrijven
- Hoe reëel is het om: een dialoog op te schrijven, dingen met veel humor te vertellen, actie op te schrijven of meerdere pagina’s achter elkaar te schrijven?
- Je moet nadenken over hoe je personage in dit dagboek schrijft: met de hand of op de computer? En zegt je personage hier ook wat over tijdens het schrijven?
Oefen door te lezen
Opmaak van dagboekvorm in fictie
Over de opmaak van dagboekfragmenten kunnen ze bij je toekomstige uitgeverij meepraten. Bij mijn boek ‘Niemand zoals hij‘ werd door de uitgeverij besloten dat cursief gedrukte hoofdstukken beter zouden werken. Op de afbeelding hieronder zie je links een normaal hoofdstuk en rechts een dagboekfragment. Het personage opa Pieter vertelt bovenaan niet welke dag het is, maar hoeveel dagen hij nog te leven heeft.
Hieronder de eerste pagina van Het Geheime Dagboek van Adriaan Mole 13 3/4 jaar. Deze opmaak is weer anders, de fragmenten zijn ook kort.
Vergelijkbare perspectieven:
- Brievenperspectief
- Ik-perspectief
Meer over perspectief, plot en personage 👇.
Jouw boek in de boekhandel? Volg de online schrijfcursus.
✔️ No-nonsense online schrijfcursus. Schrijf je verhaal, maak personages en kweek je schrijfspier.
⬆️ 150+ schrijvers gingen je al voor.