Meest gemaakte fouten, spelfouten, bij het schrijven

Meest gemaakte spelfouten bij het schrijven

Iedereen maakt spelfouten. Ook maakt iedereen ándere spelfouten, maar dit lijstje kun je gemakkelijk nalezen voordat je iets publiceert. Of dat nu gaat om een boek, verhaal of journalistiek artikel. Dit zijn tien meest voorkomende fouten.

 1. Normaalgesproken of normaal gesproken
  Het moet zijn: ‘normaal gesproken’ met een spatie.
 2. Teveel en te veel
  Beiden versies zijn goed, maar hebben een andere betekenis.
  ‘Overdreven veel’ spel je als ‘te veel’. Een ‘teveel’ is een hoeveelheid, een grootte. Ik vervang het in mijn hoofd vaak met ‘het overschot’.
 3. Dichterbij moet zijn: dichter bij
  Ik plak deze vaak per ongeluk aan elkaar, maar het woord moet los worden gespeld.
 4. Hoelang en hoe lang
  ‘Hoelang’ is een lengte of afstand. ‘Hoe lang’ gaat over een tijdsduur of periode.
 5. Mijn eigen
  Dit is dubbelop. Je kunt vaak kiezen uit énkel ‘mijn’ of ‘eigen’.
 6. Ik besef me
  Beseffen is geen wedekerig werkwoord. ‘Me’ kun je hier dus weglaten.
 7. Verassing moet zijn: verrassing
  Deze ken je vast, toch?
 8. Tenslotte of ten slotte
  ‘Tenslotte’ betekent welbeschouwd. ‘Ten slotte’ betekent ‘tot sluit’.
 9. Van binnen moet zijn: vanbinnen
  Het zag er voor mij eerst heel gek uit, maar deze moet aan elkaar. Net als halfjaar. Deze spelfout haalde mijn redacteur er altijd uit.
 10. Herrinneren moet zijn: herinneren
  Dit is een beetje hetzelfde als verrassing, maar dan -r.

Welke spelfout maak jij het meest? Ik raad je aan om fouten die je meerdere keren maakt te noteren, zodat je uiteindelijk je eigen checklijst hebt. Hieronder noem ik de schrijftool die ik daarvoor gebruik. 👇


Mastersheet voor het schrijven van je boek ✨

Als boekenschrijver gebruik ik mastersheet ✨ voor het bijhouden van spelfouten en todo’s in het proces, en bijvoorbeeld het opzetten van plot. Bovenstaande spelfouten staan al klaar in de sheet en kun je ‘afvinken’. Zo zie je in één oogopslag wat je nog moet doen.

Meer weten over hoe je een boek schrijft? 👇

Jouw boek in de boekhandel? Volg de online schrijfcursus.

✔️ No-nonsense online schrijfcursus. Schrijf je verhaal, maak personages en kweek je schrijfspier.

⬆️ 150+ schrijvers gingen je al voor.