valkuilen wanneer je een boek over je eigen leven (autobiografie of levensverhaal) schrijft

Valkuilen: een boek schrijven over je eigen leven (autobiografie)

Wil jij een boek schrijven over je eigen leven? Dat kan! Maar schrijven over jezelf is niet altijd makkelijker. Hierbij een paar valkuilen.


Valkuilen als je autobiografisch schrijft:

 1. Write what you know: veel beginnende schrijvers zullen dit opvatten als: schrijf autobiografisch. Dat had ik zelf ook, maar dat lukte me helemaal niet. Het leven leek zich niet in een verhaal te vatten dat ik wilde schrijven. Autobiografisch schrijven lijkt makkelijk, maar is eigenlijk moeilijk.

  Het is namelijk dichtbij. Dat zag ik ook bij anderen. Zij schreven verhalen waarvan het plot net te saai was, de karakters te vlak of de gebeurtenissen niet pijnlijk genoeg. Volgens de schrijvers zelf onder het mom van ‘maar dit is echt gebeurd’, wat hen ontzettend afremde (en mij ook).

  Voor mij lag de ‘sweet spot’ tussenin iets wat ik kende, en iets wat ik erbij kon verzinnen. En jij moet uitvinden wat er bij jou past.
 2. Teveel thema’s: ieder leven heeft thema’s die zichzelf vaak lijken te herhalen. Veel schrijvers hebben ook zo’n terugkerend thema in hun werk en het is belangrijk als je weet wat jóuw thema is, en hoe (in welke vorm) je dat gaat uitwerken.

  Het gevaar van een mensenleven is dat het veel omvat. Soms willen beginnende schrijvers teveel in een boek stoppen – ik ook. Ik wilde dat een boek alomvattend was: grappig, leerzaam, herkenbaar, emotioneel, mooi geschreven en ga zo maar door. Daardoor kreeg ik in mijn eerste debuut veel verschillende thema’s en uitwerkingen. Nu leer ik me te beperken – hoe ik een verhaal sterker maak door gebruik te maken van één hoofdthema dat ik altijd boven mijn tekst schrijf.
 3. Wel over jezelf willen schrijven, maar niet willen leren hoe het moet of andermans verhaal willen lezen: Een essentieel onderdeel van schrijven is lezen. Niet alleen geeft het je inspiratie, maar het leert je ook hoe je een verhaal opbouwt (in dit blog meer over de plot van een verhaal). Ook kun je een voorbeeld nemen aan woordkeus, de uitwerking van scènes, toon en ga zo maar door.

  Er zijn veel mensen die wel over hun eigen leven willen schrijven, maar die niet lezen. Die twee zouden hand in hand moeten gaan. Dan zouden er ook meer (autobiografische) boeken gelezen en verkocht worden, sterker nog: als alle amateur-schrijvers jaarlijks een literair debuut kopen, zou elke debutant bestsellerauteur zijn.
 4. Een grote verkoop verwachten: met mijn debuut ‘Niemand zoals hij‘, werd ik genomineerd voor een prijs en ontving ik lovende kritiek, maar écht doorbreken deed het boek niet. Als je het literaire veld in de gaten houdt, en ziet wie er debuteert en een bestseller wordt, merk je hoe lastig het is om een plekje te veroveren in het landschap.

Meer weten over hoe je een boek schrijft? Ga dan vandaag nog aan de slag met het handboek + schrijftool 👇.


✔️ No-nonsense ebook voor beginnende schrijver.
✔️ Unieke kennis over schrijfgewoonte, leer je hersens optimaal gebruiken m.b.v. een Nobelprijswinnaar en andere theorieën.
✔️ Inclusief mijn geheime schrijftool Mastersheet ✨ voor o.a. plot-, proefpersoon- en personagemanagement.

137 pagina’s, 10 jaar schrijfervaring en wetenschappelijke kennis in één boek. NU: 50% lanceringskorting!

Je leert het belangrijkste om een boek te schrijven: een schrijfgewoonte opbouwen. Je denkt je plot uit en schept personages. Wanneer je herschrijft weet jij straks hoe je je hersenen optimaal gebruikt en welke werkwijze uitgeverijen hanteren. Met de schrijftool organiseer je alles: van to do’s tot proeflezers.

HANDBOEK + SCHRIJFTOOL✍️ Je boek schrijven & schrijver worden