Wat is de plot? De plot is een verhaallijn. Een simpele weergave van de plot is: karakter + doel + conflict = plot. Neem bijvoorbeeld de film The Lion King. Je karakter (bijvoorbeeld Simba) wil koning worden (doel), maar in de weg staat zijn oom Scar (conflict) en dat is je plot.
De grafische vorm van een plot
Je zou verhalen óók grafisch weer kunnen geven zoals de lijn van een grafiek.
Kijk het komische filmpje hieronder om te leren over Kurt Vonneguts fantastische idee hierover. Het meest zou volgens hem te halen zijn met een Assepoester-verhaallijn: iedere keer dat iemand dat verhaal opschrijft, wordt er weer een miljoen verdient.
Wat kun je hiermee als schrijver? Nou, dit kan een methode zijn om je verhaal te plotten. Je tekent je verhaallijn als een grafiek en plakt bijvoorbeeld post-its op met hoofdstuknummers. Of je geeft de belangrijkste punten in het verhaal aan. Zo zie je precies waar in je verhaal wat gebeurt – en moet gebeuren.
Bekende soorten verhaallijnen
Er zijn veel verschillende vormen van plot gedefinieerd. Vier bekende verhaallijnen zijn:
- De heldenreis of hero’s journey
Hollywood heeft ons kapotgegooid met de heldenreis, omdat die werkt: De Matrix, Star Wars, Narnia, Harry Potter en ga zo maar door: allemaal terug te brengen op hetzelfde plot. Het is heel leerzaam om te begrijpen of je jouw favoriete verhalen kunt terugbrengen tot de heldenreis. Én natuurlijk hoe jouw eigen werk daarin past.
- Van slecht naar goed
Deze verhaallijn laat een arme hoofdrolspeler macht krijgen, rijkdom of verliefd worden op een partner en dan op 2/3 van het verhaal alles weer verliezen. Daarna wint de protagonist alles terug wat hij verloren heeft. Eind goed, al goed. Dit is de Assepoester-verhaallijn. - Tragedie
De hoofdpersoon heeft een slechte karaktereigenschap waaraan hij of zij ten onder gaat. Dit laat de lezer nadenken over zijn of haar gedrag. Denk hierbij aan: Romeo en Juliet. - Wedergeboorte
De hoofdpersoon moet zijn (slechte) gedrag aanpassen om te overleven en wordt daarna een beter mens. Denk aan A Christmas Carol.
Een speciale vorm van een plot is een raamvertelling. Binnen een raamvertelling kunnen zowel in het raam (kader) als in het midden zelf een plot aanwezig zijn.
Plot in film: de drie-actstructuur
De drie-actstructuur verdeelt een verhaal in drie delen. Het eerste deel is de setup waarin we de personages, de setting en het conflict leren kennen. In het tweede deel komt het hoofdpersonage vaak voor een reeks aan uitdagingen te staan. Wanneer deze worden doorstaan groeit het personage (hier meer tips over het schrijven van een middenstuk van een boek). Ten slotte wordt alles opgelost en afgesloten in het derde deel.
Dit is een manier waarop je je verhaal kunt opbouwen. Dit wordt veel gebruikt bij filmscenario’s.
Jouw verhaal doet ertoe,
schrijf het alsjeblieft.
Word de schrijver die je kunt zijn 👇
Jouw boek in de boekhandel? Volg de online schrijfcursus. 👇
✔️ No-nonsense online schrijfcursus. Schrijf je verhaal, maak personages en kweek je schrijfspier.
✔️ Unieke wetenschappelijke kennis over hoe je hersenen omgaan met creativiteit, redigeren en writer’s block
✔️ 6 videolessen, 145 minuten aan video in online leeromgeving.
Jouw verhaal doet ertoe,
schrijf het alsjeblieft.
⬆️ 300+ schrijvers gingen je al voor.