Waarom het goed is een baan te hebben naast het schrijven van een boek

Schrijvers klagen weleens. Dat schrijven zo weinig geld in het laatje brengt. De gemiddelde debutant verkoopt ergens tussen de 100 en 2.000 boeken en dat voor een paar euro bruto. Dat er ook voordelen zitten aan het schrijven naast een baan, hoor je maar weinig.

De voordelen van het schrijven naast een baan:

  • Stel je zegt je baan op en gaat een boek schrijven: dan heb je veel druk. Als je alles geeft, moet het ook onwaarschijnlijk goed worden, toch? Die druk leidt waarschijnlijk tot gespannen schrijven en wellicht een minder goed boek.
  • Afwisseling: als je even vastzit met je boek in het weekend, weet je dat daarna de werkweek weer begint en je het even kunt laten rusten
  • Ook leeft het boek een tijd met je mee. Doordat je langzaam werkt, draag je het verhaal een tijd mee in je hoofd en vaak krijg je goede inzichten, of invalshoeken. Die weglegtijd kan nieuwe perspectieven geven op wat je geschreven hebt en je verhaal beter maken.
  • Soms geloven mensen dat ze onwijs veel exemplaren gaan verkopen, maar dat gebeurt eigenlijk bijna nooit meer. Als je er een ‘gewone baan’ naast heb, kun je na het afronden van je boek gewoon je leven oppakken. Je hebt je kansen als het ware gespreid, en kunt het daardoor wellicht makkelijker loslaten. Je bent niet financieel afhankelijk.

Jouw boek in de boekhandel? Volg de online schrijfcursus.

✔️ No-nonsense online schrijfcursus. Schrijf je verhaal, maak personages en kweek je schrijfspier.

⬆️ 150+ schrijvers gingen je al voor.


1 reactie

  1. […] een paar maanden, maar dat vind ik niet realistisch. Je hebt er waarschijnlijk ook nog gewoon een baan of gezin naast, net als ik. Plus, het is ongezond om te hard te werken, dat komt je boek ook niet […]

Reacties zijn gesloten.