geld verdienen met je boek: over royalty's voorschot, eigen exemplaren en stichting lira bibliotheekinkomsten

Geld verdienen met je boek: royalty’s, voorschot, eigen exemplaren en Stichting Lira

Hoeveel geld verdien je met een boek?

Het onderstaande overzicht geldt wanneer je een Modelcontract voor de uitgave van oorspronkelijk Nederlandstalig literair werk hebt ondertekend. Reguliere uitgevers werken hiermee. Wanneer je in eigen beheer uitgeeft, kan het contract anders zijn. Vaak zijn de percentages die je voor jezelf overhoudt hoger, maar is je bereik kleiner. Natuurlijk kun je ook via een agentschap je boekcontract laten regelen, zij komen op voor jou rechten – maar snoepen ook inkomsten af.

  1. Royalty’s: Als schrijver krijg je een bepaald percentage royalty’s over je verkochte boekexemplaren en ebooks. Dit bedrag wordt eens per jaar uitbetaald door de uitgeverij. Het wordt niet uitbetaald als de royalty’s niet boven je voorschot uitkomen.
  2. Voorschot van uitgeverij: In je boekcontract kun je afspreken dat je een bepaald bedrag als voorschot op de royalty’s krijgt. Dit krijg je op rekening gestort nadat je je contract hebt getekend. Als debutant kun je hiervan helaas niet al te veel verwachten, misschien kan je er nét een nieuwe schrijflaptop voor kopen. Er zijn ook uitgeverijen die geen voorschot geven. Je kunt er ook voor kiezen om liever geen voorschot te krijgen als dat je bijvoorbeeld werkdruk geeft en dat een negatieve invloed heeft op je schrijfwerk.
  3. Eigen exemplaren verkopen: bij een nieuwe druk krijg je eigen exemplaren (hoeveel je er krijgt is afhankelijk van de druk en het contract dat je hebt getekend). Deze kun je verkopen in de buurt, bij een lezing of aan je familie. Als je er tien eigen exemplaren voor twintig euro verkoopt, verdien je toch 200 euro.
  4. Lira-inkomsten: wanneer je boek wordt uitgeleend in de bibliotheek (of als epub gelezen wordt) kun je hier geld mee verdienen. Meld je direct aan op Lira zodra je boek uitkomt en loop deze uitkomsten niet mis.
  5. Inkomsten uit lezingen en workshops over je boek: je kunt ook geld verdienen door optredens, lezingen en workshops. Deze optredens kun je eventueel laten faciliteren door de Schrijverscentrale.

Word je rijk van een boek schrijven?

Nee. Het is al bijzonder lastig om een modaal inkomen te verdienen met het schrijven van boeken. Maar ik vond wel een manier om mijn boekinkomsten te verdubbelen.

Oké, nu weet je wat je gaat verdienen. Wil je nog steeds jouw verhaal vertellen? Hieronder de tools om het te schrijven 👇.

Jouw boek in de boekhandel? Volg de online schrijfcursus.

✔️ No-nonsense online schrijfcursus. Schrijf je verhaal, maak personages en kweek je schrijfspier.

⬆️ 150+ schrijvers gingen je al voor.