Hoe begin je met een boek schrijven

Hoe begin je een boek? 10 stappen.

Een boek schrijven is een gigantisch project. Sommige mensen denken dat je bij de titel begint, maar dat is niet altijd het geval. Ik zou zeggen, begin met: routine, plot en personages. Hieronder tien stappen om met jouw boek van start te gaan.

1. Schrijf met behulp van je routine

Een boek heeft zo’n 50.000 tot 120.000 worden nodig. Die schrijf je niet in één dag, daardoor heb je routine nodig. Lees hier hoe je een schrijfroutine opbouwt en woorden voor je boek schrijft.

2. Maak een plan en een plot

Bedenk vooraf een (globale) verhaallijn of verdiep je in ieder geval in plot.

De korte inhoud van mijn hoofdstukken schrijf ik altijd op in een overzicht, of plak ik op een visuele grafiek (van de verhaallijn) met post-its. Natuurlijk kan dit gedurende het schrijven altijd veranderen.

3. Bouw aan je personages

Iedere schrijver gaat anders te werk, ook met personages. De schrijver van de tv-serie Grey’s Anatomy geeft haar personages elk een favoriet drankje dat dan weer iets over hen zegt.

  • Ga van buiten naar binnen: schrijf de kenmerken van het uiterlijk van je personage op, denk daarna na over persoonlijkheid, gedrag en gekke karaktereigenschappen;
  • Geeft de personages iets van jezelf, iets dat je wilt onderzoeken. Dit is slechts een tip, daarmee kan je jezelf blijven motiveren iets uit te zoeken;
  • Laat je personages een groei doormaken: aan het eind van het verhaal moet je personage iets beter kunnen of wél kunnen. Dan voelt het voor de lezer ook alsof deze iets geleerd heeft.
  • Meer tips en tricks voor het schrijven van een personage.

4. Kies een perspectief voor je verhaal

Schrijf je vanuit de eerste, tweede over derde persoon? Daar kun je beter zo snel mogelijk een antwoord op hebben, anders moet je erg veel herschrijven. Welk perspectief past bij jou verhaal?

5. Schrijf een goede, pakkende titel

De titel is het eerste wat een lezer leest, maar waarschijnlijk niet het eerste wat je schrijft. Die fout maken veel beginnende schrijvers. Je hoeft niet lang over je titel na te blijven denken, een werktitel is voor het grootste gedeelte van je schrijfproces genoeg. Daarna kun je in vijf stappen naar een goede titel van je boek.

6. Schrijf een slim eerste hoofdstuk

Je eerste hoofdstuk is een visitekaartje. Het is de toegangsdeur tot je hele boek én een van de moeilijkste (maar leukste) onderdelen om te schrijven. Ik heb drie technieken uit de psychologie op een rijtje gezet waarmee je rekening kunt houden in je eerste hoofdstuk: niet teveel informatie te geven, om je lezer het verhaal te willen laten uitlezen en je lezer het gevoel te geven dat hij of zij het boek ook kán uitlezen.

7. Kijk kritisch naar je tekst en herschrijf

Dit kun je doen door je manuscript op een ereader te herlezen of door deze negen tips om kritisch en met een verse blik naar je tekst, verhaal of boek te kijken.

8. Houd de structuur van een boek in de gaten

In het begin mag je manuscript best een zooitje zijn, maar hoe verder je vordert in je proces, des te fijner het is als het op een boek begint te lijken. Niet alleen opgemaakt of op de pagina, maar ook qua opzet. De structuur van een boek bestaat vaak uit elf elementen.

9. Gebruik misschien eens een cliffhanger in je verhaal

Een voorbeeld van spanningsopbouw kan ontwikkeling je personages zijn, maar ook een cliffhanger. De psychologie van een cliffhanger is erg interessant: waarom werkt het zo goed?

10. Herschrijf je eerste versie

Als je eenmaal een verhaal van A tot Z hebt, ga je herschrijven. Je gaat een nieuwe versie maken. Niet één, maar uiteindelijk vast een stuk of twintig. Ik leerde van de uitgeverij een hele belangrijke les over waarmee je begint als je herschrijft. Deze les houd ik nog altijd in gedachten. Daarnaast kun je ook proeflezers gebruiken.

Meer leren over een boek schrijven? 👇.


Jouw boek in de boekhandel? Volg de online schrijfcursus. 👇

✔️ No-nonsense online schrijfcursus. Schrijf je verhaal, maak personages en kweek je schrijfspier.
✔️ Unieke wetenschappelijke kennis over hoe je hersenen omgaan met creativiteit, redigeren en writer’s block
✔️ 6 videolessen, 145 minuten aan video in online leeromgeving.

Jouw verhaal doet ertoe,
schrijf het alsjeblieft.

⬆️ 300+ schrijvers gingen je al voor.