waarom we van het lezen en schrijven van dikke boeken houden

Waarom we van het lezen (en schrijven) van dikke boeken houden

Een pil, of een klepper (meer dan 500 pagina’s volgens Hebban.nl) wordt een dik boek ook wel genoemd. Het leek me leuk om uit te zoeken wáárom we zo van dikke boeken houden. En waarom sommige mensen houden van het schrijven van dikke boeken.

Labor love-effect:

Dit effect wordt ook wel de commitment bias genoemd (toewijdingsvooroordeel) of het IKEA-effect. In dit (PDF) onderzoek van de Harvard Business School wordt mensen gevraagd hun gevouwen kraanvogel, gebouwde IKEA-kastje en lego-creatie op waarde te schatten. Ze kennen dingen waarin ze zelf veel moeite hebben gestoken meer waarde toe. Ook verwachten ze dat anderen dit doen.

Samengevat: we houden waarschijnlijk ook meer van boeken waarin we er meer tijd in steken.

En hoe zit het als je dikke boeken schrijft?

Voor een schrijver kan het juist een valkuil zijn: tien jaar schrijftijd betekent niet automatisch dat het boek beter is. Dan krijg je te maken met de ‘verdampte kosten‘-misvatting: dat je gaat geloven dat hoe meer tijd je investeert, des te waardevoller je boek wordt. Maar dat is niet altijd het geval. Het kan het juist lastiger maken om te schrappen.

Meer over het schrijven van een boek + schrijftool 👇

Jouw boek in de boekhandel? Volg de online schrijfcursus.

✔️ No-nonsense online schrijfcursus. Schrijf je verhaal, maak personages en kweek je schrijfspier.
✔️ Unieke kennis over schrijfgewoonte, leer slim herschrijven, leer hoe creativiteit in je hersenen werkt en andere bewezen theorieën.
✔️ BONUS Handboek en schrijftool Mastersheet (mijn geheim waarmee ik 2 romans publiceerde bij een grote uitgeverij) ✨ voor o.a. plot-, proefpersoon- en personagemanagement

6 videolessen, 141 pagina’s, 1 schrijftool en 10 jaar schrijfervaring en wetenschappelijke kennis. 

ONLINE SCHRIJFCURSUS ➤ ✍️ Boek schrijven & schrijver worden

⬆️ 105 schrijvers gingen je al voor.

(tijdelijk afgeprijsd)