Is je idee een boek waard?

Bij de Schrijversacademie vroeg iemand me tijdens een masterclass: ‘Hoe weet je wanneer een idee het waard is om na te jagen – om er een heel boek over te schrijven?’

Start met een ideeënlijst

Zelf heb ik een lijst met ideeën. Deze staat in Evernote, zo kan op via de telefoon of computer snel een idee vastleggen. Daarna ga ik door met mijn leven. De volgende keer dat ik terugkom bij de lijst, ziet mijn frisse blik soms direct: dit is niets. Het kan ook zijn dat ik nog vraagtekens heb bij het idee (meer over onzekerheid bij schrijven), en soms is de enige manier om erachter te komen of het een boek kan worden door eraan te beginnen.

Het beste is als ik een nieuw idee over een al bestaand idee krijg. Dat is geen toeval. Mijn hoofd is veel met dit onderwerp bezig, en dat wil iets zeggen.

Wat voor soort idee maakt een boek?

  • Een personage: Mijn boeken beginnen vaak met het beeld van een personage dat ik in mijn hoofd heb. In Niemand zoals hij was dat een 70-jarige man die naar Japan wil om karate te trainen in De geur van een moeder begon met het beeld van een vrouw met haar lichaam volgetatoeëerd met scheldwoorden.
  • Een verhaallijn: het kan ook zijn dat je eerst de vorm van het verhaal in je hoofd hebt, en vanuit daar gaat beginnen met schrijven.
  • Een beeld: ik ken ook schrijvers die een beeld hadden van een omgeving en iets wat daarin gebeurde. Iets wat ze op vakantie zagen bijvoorbeeld, iets waarover ze meer wilde leren.

Vaak zegt het eerste idee ook iets over het soort schrijver je bent. Omdat ik begin met personages focussen mijn verhalen vaak om personageontwikkeling. Als je eerst een verhaallijn in je hoofd hebt, zul je waarschijnlijk meer plotgeoriënteerd werken.

Hoe krijg je ideeën?

  • Stel de vraag ‘wat als’. Wat als x zou gebeuren, of wat als personage x zou doen? Wat als er een vrouw is met een lichaam volgetatoeëerd met scheldwoorden, waar zou dat dan vandaan komen (De geur van een moeder). Wat als vrouwen ineens een superkracht krijgen waardoor ze sterker worden dan mannen (The Power – Naomi Alderman). Wat als je alleen wakker wordt op een ruimteschip om de wereld te redden maar je niets herinnert (Project Hail Mary – Andy Weir)?
  • Laat je inspireren door werk wat je mooi vindt, vaak kan het ook heel inspirerend werken om te beginnen met imiteren van je favoriete schrijvers, daardoor ontwikkel je ook je eigen creativiteit.

Over welke ideeën kun je een boek volschrijven?

Een boek is een immens groot project – en jij moet het zelf vol zien te houden. Hoe doe je dat? Het Japanse concept, ikigai kan hierbij helpen. Het vinden van een levensdoel (net iets groter dan een boek, maar ik denk dat deze theorie er erg bij past) hangt vaak samen uit: iets waarvan je houdt, iets waar je goed in bent, iets wat de wereld nodig heeft en iets waarvoor je betaald kan krijgen.

De punten 1) waarvan je houdt en 2) waarin je goed bent zullen je helpen bij het interessant blijven vinden van je verhaalidee en het werken aan je boek. De punten 3) wat de wereld nodig heeft en 4) waarvoor je betaald kan worden, zijn waarom je er een boek van maakt. Een boek kan je namelijk kopen en een boek (of verhaal) is soms precies wat de wereld nodig heeft.

Een boek leren schrijven? 👇

Jouw boek in de boekhandel? Volg de online schrijfcursus.

✔️ No-nonsense online schrijfcursus. Schrijf je verhaal, maak personages en kweek je schrijfspier.

⬆️ 150+ schrijvers gingen je al voor.


2 reacties

  1. […] Dit zal je helpen bij het bepalen van de structuur en de richting van het verhaal.2. Bedenk een uniek en intrigerend verhaalidee. Dit is de kern van je boek en zal de lezer aanmoedigen om verder te lezen.3. Maak een uitgebreid […]

  2. […] zijn de ideeën waarover je een boek kunt volschrijven? Dat zijn er slechts enkelen, in het artikel Is je idee een boek waard ga ik daar dieper op […]

Reacties zijn gesloten.