idee bedenken om boek te schrijven, drie tips

Het beste idee bedenken voor je boek – 3 wetenschappelijk onderbouwde tips

Bedenk een idee voor je boek met deze drie wetenschappelijke tips over het creatief bedenken van ideeën.

Tip 1: Kwantiteit is kwaliteit

Denk jij dat een goed boek of verhaal ontstaat uit een schrijver die één geweldig idee heeft? Dan heb je het mis. Kwantiteit en kwaliteit gaan in dit geval hand in hand. Hoe meer ideeën je hebt, des te betere er tussen zitten. Je kunt het in dit wetenschappelijke artikel ‘Quantity yields quality when it comes to creativity: a brain and behavioral test of the equal-odds rule‘) nalezen. Veel schrijvers houden hierom een notitieboekje bij.

Volgens Stephen King blijven de écht goede ideeën wel hangen in je hoofd, en blijf je er steeds bij terugkomen. Zelf gebruik ik Evernote om snel ideeën op te schrijven, zo heb ik een soort afwerklijst aan ideeën, maar ook hou ik mezelf zo creatief scherp en blijf ik ideeën bedenken.

Tip 2: gebruik je reptielenbrein voor creativiteit en associatie

Daniel Kahneman won in 2011 de Nobelprijs. In zijn boek ‘Thinking fast and slow’ zegt hij dat onze hersenen twee systemen hebben waarop ze functioneren. Ik heb de twee systemen zelf ook even een naam gegeven, Systeem 1 ‘De Creatieveling’ en Systeem 2 ‘De redacteur’.

Systeem 1:Systeem 2:
SnelLangzaam
AutomatischKost moeite
OngelimiteerdStaat voornamelijk ‘uit’
EmotioneelLogisch
StereotypischBerekenend
OnbewustBewust

Systeem 1 kan goed snelle verbanden leggen, associëren en het onderbewuste gebruiken. Dat leidt tot creatieve ideeën.

Je innerlijke redacteur (Systeem 2) kan juist opletten of woorden goed geschreven staan, en denkt na over oordelen: is het niet stom wat hier staat of werkt het wel wat hier staat?

Het lastige is alleen: die twee gaan niet goed samen. Als je innerlijke redacteur (Systeem 2) aanstaat, overschrijft die als het ware de creativiteit van Systeem 1. Het helpt als je creatief wilt zijn en ideeën wilt bedenken, om je innerlijke redacteur en je oordeel ver weg van dit proces te houden. Lees meer over waarom je innerlijke redacteur creativiteit in de weg staat.

Tip 3: brainstorm nooit met andere mensen

Het kan misschien gezellig zijn, om met een groepje anderen ideeën te gaan bedenken voor je boek. In meerdere wetenschappelijke onderzoeken is het bewezen dat ideeën bedenken in groepen niet goed werkt. De ideale vorm is een hybride vorm: bedenk eerst voor jezelf ideeën en bespreek die dan met anderen.

Extra tip: ga op zoek naar je ikigai

Wat zijn de ideeën waarover je een boek kunt volschrijven? Dat zijn er slechts enkelen, in het artikel Is je idee een boek waard ga ik daar dieper op in. Vaak is het een combinatie van iets 1) waarvan je houdt, 2) waar je goed in bent, 3) wat de wereld nodig heeft en 4) wat gekocht kan worden (dus een boek is een vorm dat gekocht kan worden).

Meer leren over een boek schrijven? 👇

Jouw boek in de boekhandel? Volg de online schrijfcursus.

✔️ No-nonsense online schrijfcursus. Schrijf je verhaal, maak personages en kweek je schrijfspier.

⬆️ 150+ schrijvers gingen je al voor.