idee bedenken om boek te schrijven, drie tips

Het beste idee bedenken voor je boek – 3 wetenschappelijk onderbouwde tips

Waarom je veel ideeën moet hebben voor een goed idee, hoe je je reptielenbrein kan inzetten om creatief te zijn en waarom je nooit moet brainstormen met andere mensen erbij.

Tip 1: Kwantiteit is kwaliteit

Denk jij dat een goed boek of verhaal ontstaat uit een schrijver die één geweldig idee heeft? Dan heb je het mis. Kwantiteit en kwaliteit gaan in dit geval hand in hand. De wetenschap achter het hebben van veel ideeën en hoe die kwalitatief beter zijn kun je in dit wetenschappelijke artikel (‘Quantity yields quality when it comes to creativity: a brain and behavioral test of the equal-odds rule‘) nalezen. Veel schrijvers houden hierom een notitieboekje bij. Volgens Stephen King blijven de écht goede ideeën wel hangen in je hoofd, en blijf je er steeds bij terugkomen. Zelf gebruik ik Evernote om snel ideeën op te schrijven, zo heb ik een soort afwerklijst aan ideeën, maar ook hou ik mezelf zo creatief scherp en blijf ik ideeën bedenken.

Tip 2: gebruik je reptielenbrein voor creativiteit en associatie

Daniel Kahneman won in 2011 de Nobelprijs. In zijn boek ‘Thinking fast and slow’ zegt hij dat onze hersenen twee systemen hebben waarop ze functioneren. Ik heb de twee systemen zelf ook even een naam gegeven, Systeem 1 ‘De Creatieveling’ en Systeem 2 ‘De redacteur’.

Systeem 1:Systeem 2:
SnelLangzaam
AutomatischKost moeite
OngelimiteerdStaat voornamelijk ‘uit’
EmotioneelLogisch
StereotypischBerekenend
OnbewustBewust

Systeem 1 kan goed snelle verbanden leggen, associëren en het onderbewuste gebruiken. Dat leidt tot creatieve ideeën.

Je innerlijke redacteur (Systeem 2) kan juist opletten of woorden goed geschreven staan, en denkt na over oordelen: is het niet stom wat hier staat of werkt het wel wat hier staat?

Het lastige is alleen: die twee gaan niet goed samen. Als je innerlijke redacteur (Systeem 2) aanstaat, overschrijft die als het ware de creativiteit van Systeem 1. Het helpt als je creatief wilt zijn en ideeën wilt bedenken, om je innerlijke redacteur en je oordeel ver weg van dit proces te houden. Lees meer over waarom je innerlijke redacteur creativiteit in de weg staat.

Tip 3: brainstorm nooit met andere mensen

Het kan misschien gezellig zijn, om met een groepje anderen ideeën te gaan bedenken voor je boek. In meerdere wetenschappelijke onderzoeken is het bewezen dat ideeën bedenken in groepen niet goed werkt. De ideale vorm is een hybride vorm: bedenk eerst voor jezelf ideeën en bespreek die dan met anderen.

Wat zijn de ideeën waarover je een boek kunt volschrijven? Dat zijn er slechts enkelen, in het artikel Is je idee een boek waard ga ik daar dieper op in.

Meer leren over een boek schrijven? 👇


Jouw boek in de boekhandel? Volg de online schrijfcursus.

✔️ No-nonsense online schrijfcursus. Schrijf je plot, personages en kweek je schrijfspier.
✔️ Unieke kennis over schrijfgewoonte, leer slim herschrijven, leer hoe creativiteit in je hersenen werkt en andere bewezen theorieën.
✔️ BONUS t.w.v. 25,00 Handboek en schrijftool Mastersheet (mijn geheim waarmee ik 2 romans publiceerde bij een grote uitgeverij) ✨ voor o.a. plot-, proefpersoon- en personagemanagement

6 videolessen, 141 pagina’s, 1 schrijftool en 10 jaar schrijfervaring en wetenschappelijke kennis. 

ONLINE SCHRIJFCURSUS ➤ ✍️ Boek schrijven & schrijver worden

⬆️ 100 schrijvers gingen je al voor.

(tijdelijk afgeprijsd)