geld verdienen met schrijven boekinkomsten verdubbelen met cryptocurrency

Hoe ik mijn boek- en schrijfinkomsten liet verdubbelen

Eerder legde ik in Wat verdient een schrijver uit waaruit de inkomsten van een schrijver bestaan na het publiceren van een boek. De meeste schrijvers kunnen niet leven van boekinkomsten en doen er werkzaamheden naast. Ik ook, en ik moet daarom slim met geld omgaan. Als ik geld verdien met mijn boekinkomsten, gebruik ik vaak een gedeelte als investering.

Verdien jij nog geen geld met schrijven? Dan kan je er ook over nadenken om een gedeelte van bijvoorbeeld je vakantiegeld te investeren (dat doe ik ook). In dit blog bespreek ik cryptocurrency en EFT’s.

Groeikans #1: Rente

Je kunt je boekinkomsten op je spaarrekening zetten en dan krijg je er een piepklein bedrag rente over. Vroeger was rente veel interessanter. Gelukkig betekent het wel dat de rente op je hypotheek (als je die hebt) laag is.

 • Voordeel rente: je geld is ‘veilig’ (laten we niet nadenken over het omvallen van banken).
 • Nadeel rente: laag rentepercentage, dus je verdubbelt je schrijfinkomsten niet snel.

Groeikans #2: Cryptocurrency

Dit klinkt allemaal heel spannend, maar cypto is een manier van investeren waarmee al heel wat mensen miljonair zijn geworden. Ik nog niet, want ik ben te laat ingestapt. Ook zijn mijn boekinkomsten niet zodanig dat ik veel kon investeren, maar met mijn kleine bedrag verdubbelde ik wél het geld dat ik verdiende met mijn boek. Wat mij betreft is dat al heel wat!

Crypto wordt in media vaak grimmig neergezet, terwijl het juist heel tof is. De Blockchain-technologie houdt bij wie hoeveel crypto heeft, en heeft geen tussenbedrijf zoals een bank nodig. Alles is anoniem, transparant en er zit geen dikke CEO bonussen te snoepen van ‘normale’ mensen zoals jij en ik.

Hoe begin je met crypto? Ik heb zelf een account op Binance. Hier heb je een wallet waarin je met euro’s bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum (er zijn verschillende soorten crypto) koopt. Deze wallet is goed beveiligd met een wachtwoord, een puzzel (tegen robots) en een verplichte tweestapsverificatie op je telefoon.

 • Voordelen crypto: grote kans op groei van je geld (zo heb ik mijn inleg verdubbeld).
 • Nadelen crypto: grote schommeling. Dit doe je dus alleen met geld dat je kan missen.

Wil je cryptocurrency ook eens proberen?

Begin eens met een tientje. Gewoon om te kijken hoe het werkt. Zo begon ik ook. Waarschijnlijk word je niet gelijk een daytrader (dan moet je zeker > 10.000 euro hebben) en laat je die tien euro een tijd staan. Dan kun je na een paar maanden zien of het groeit of niet. Je leert zo snel genoeg hoe het werkt!

 1. Maak een account aan op Binance.
 2. Verifeer je account, dit kan even duren. Totdat je dit hebt gedaan kun je maar een bepaald bedrag crypto kopen.
 3. Verdiep je in crypto en wélke crypto’s je wilt hebben. Zelf heb ik er meerdere, o.a.: Bitcoin, Zilliqa, Dogecoin en Ethereum.
 4. Het kan slim zijn te wachten met kopen tot een moment waarop de munten een lage waarde hebben. Dan weet je: the only way is up. (dit heb ik zelf overigens niet gedaan – te ongeduldig!) Deze grafiek geeft duidelijk aan wanneer je Bitcoin moet kopen en wanneer niet.
 5. Je kunt op de Binance-website via Buy Crypto > Card Deposit zelfs met iDeal betalen. Daarna staat het in je wallet.
 6. Je kunt hierna een gratis app downloaden zoals Blockfolio. Daar vul je in hoeveel je gekocht hebt en wanneer (het makkelijkste is je aankoop direct in te voeren). Je krijgt zo updates over met hoeveel procent je aankoop daalt of groeit.
 7. Eventueel ‘staking’: Als je een soort rente wilt verdienen met het hebben van crypto dan kun je je verdiepen in Staking. Hiermee zet je je geld ‘vast’ om de stabiliteit van een beginnende crypto, zoals Zilliqa, te verbeteren. Hier krijg je coins voor terug. Hiermee verdien ik een paar tientjes per maand, zonder iets te hoeven doen.
 8. Eventueel kun je eens een training volgen, zoals van deze twee Nederlandse gasten.

Groeikans #3: Investeren in ETF’s

Je kunt ook wat ouderwetser investeren door ETF’s te kopen. Door één aankoop van ETF kan je investeren in bijvoorbeeld 25 grote bedrijven. Zo beleg je gespreid. Als je wilt kun je zelfs ETF’s kopen via Binance (die crypto-website). Andere bekende online brokers zijn: Lynx of De Giro. Ik doe dit zelf nog niet, maar ben het wel van plan.

 • Voordeel ETF’s: meer groei mogelijk dan met rente en stabieler dan crypto.
 • Nadeel ETF’s: niet zoveel groei mogelijk als crypto, maar toch ook grote schommelingen. Dit doe je ook alleen met geld dat je kan missen.

Veel Succes!

Het linkje naar Binance is een affiliate-linkje. Daarmee verdien ik een klein bedrag voor het doorverwijzen als jij klant wordt. Ik hoop vooral dat het je helpt zoals het mij heeft geholpen

Meer over het schrijven van een boek + schrijftool 👇

Jouw boek in de boekhandel? Volg de online schrijfcursus.

✔️ No-nonsense online schrijfcursus. Schrijf je verhaal, maak personages en kweek je schrijfspier.

⬆️ 150+ schrijvers gingen je al voor.