Het bijzondere aan verhalen is dat ze je kunnen transporteren naar een totaal andere wereld. Denk aan de wereld van Harry Potter, Handmaid’s Tale of Narnia, hoe heerlijk is dat?! Niet alleen dat is de magie van een locatie, maar je kunt een plek om inzetten om je verhaal te versterken: donkere dreigende wolken hebben een ander effect dan de schijnende zon.
Hoofdregels voor beschrijven locatie
Hoofdregel 1: zodra de locatie verandert, moet je hem omschrijven. Gaat je personage van A naar B, dan omschrijf je B. Zo weet de lezer waar het personage is en waar de handeling zich afspeelt: dit geeft houvast.
Hoofdregel 2: de hoeveelheid informatie over de locatie die je geeft heeft te maken met het belang ervan. Komt de locatie maar één keer voor, dan houd je je omschrijving kort. Is de locatie een belangrijk onderdeel van je plot, dan moet je er meer aandacht aan besteden.
(deze twee regels gelden ook voor het omschrijven van nieuwe personages)
Tips voor het schrijven van een locatie
- Teken een plattegrond als het om een belangrijke locatie gaat (dit doe ik zelf voor huizen waarin personages wonen of locaties waar ik vaak bij terugkom).
- Qua locatie kan je jezelf als schrijver houvast geven als je plekken omschrijft die je kent.
- Gebruik de locatie ook in dialogen. Soms zijn er voorwerpen waarmee je personages bezig kunnen zijn, waardoor het verhaal gaat leven. Doe dit niet te veel, anders leidt het af.
- Gebruik maximaal één of twee locaties per hoofdstuk als richtlijn. Vraag jezelf af of iedere locatie die je gebruikt nodig is. Je hoeft je personages ook niet naar het toilet of de douche te laten gaan, tenzij daar iets belangrijks gebeurt.
- Besteed veel aandacht aan de setting van je eerste hoofdstuk (tenzij je bijvoorbeeld een thriller schrijft en het nog onduidelijk moet zijn waar het afspeelt). Dit is hoe je lezer het verhaal instapt, waaraan je lezer houvast ervaart.
- Pas op voor te veel research: het kan goed zijn om locaties te onderzoeken en bekijken, maar soms schrijf je als schrijver te veel details op. Herlees en herschrijf!
Voor locatie ken je alle tips nu, maar hoe zit dat met personage en plot? Meer in de online schrijfcursus👇
Jouw boek in de boekhandel? Volg de online schrijfcursus.
✔️ No-nonsense online schrijfcursus. Schrijf je verhaal, maak personages en kweek je schrijfspier.
⬆️ 150+ schrijvers gingen je al voor.