Hoe kan je creatief schrijven?

Creativiteit is iets magisch. Vaak legt je hoofd ergens een verbinding tussen iets die er eerder nooit geweest is. Zo legde ik op een gegeven moment de link tussen mijn kennis als online gedragsexpert en schrijven, en zo kon ik ineens allemaal originele blogposts maken. Creativiteit is het vermogen om iets nieuws te maken, wat eerst niet bestond.

  1. Veel verhalen ontstaan uit nieuwsgierigheid. Je kunt je eigen nieuwsgierigheid prikkelen door de vraag: Wat als…? te stellen. Wat als een opa karate gaat doen in Japan (mijn debuut Niemand zoals hij), wat als iemand haar huid vol met scheldwoorden tatoeëert (mijn roman De geur van een moeder), wat als iemand die te maken krijgt met seksueel geweld dit overwint, hoe ziet dat eruit (Vulkaan).
  2. Benoem wat jij een ‘creatieve tekst’ vindt en waarom. Door te leren wat jij mooi en goed vindt, ontdek je je stijl. Dat is een mooi uitgangspunt om te gaan schrijven.
  3. Maak aantekeningen of notities van dingen die je mooi vindt of die je inspireren.
  4. Ga schrijven zonder jezelf te veroordelen – lees meer in waarom je innerlijke redacteur creativiteit in de weg staat.
  5. Bouw een schrijfroutine op met een trigger, routine en beloning (lees meer in mijn gratis ebook over schrijfroutine). Een schrijfroutine zorgt ervoor dat je bezig blijft met schrijven en iedere keer een beetje beter wordt. Ook creativiteit is iets wat je moet oefenen, een spier die je moet trainen. Je moet het gaan doen (niet alleen erover nadenken dat je het wilt) om echt vooruit te kunnen.
  6. Een beetje techniek kan helpen. Denk aan leren over plot, werkwoordstijd, perspectief en het maken van een personage.
  7. Doe een schrijfcursus of ga bij een schrijfgroepje zodat je er niet alleen voor staat.

Jouw boek in de boekhandel? Volg de online schrijfcursus.

✔️ No-nonsense online schrijfcursus. Schrijf je verhaal, maak personages en kweek je schrijfspier.

⬆️ 150+ schrijvers gingen je al voor.