waarom je innerlijke redacteur (ratio) creativiteit in de weg staat

Waarom je innerlijke redacteur creativiteit in de weg staat

Je bent aan een scène bezig, maar raakt verstrikt in spelfouten en het herschrijven van zinnen. Als je daarna verder wilt typen, loop je vast. Je kunt alleen nog maar aan fouten sleutelen. Hoe komt dat?

Daniel Kahneman won in 2011 de Nobelprijs. In zijn boek ‘Thinking fast and slow’ zegt hij dat onze hersenen twee systemen hebben waarop ze functioneren. Laten we de twee systemen naast elkaar leggen om ze beter te leren kennen. Ik heb de twee systemen zelf ook even een naam gegeven, Systeem 1 ‘De Creatieveling’ en Systeem 2 ‘De redacteur’.

Systeem 1: Systeem 2:
SnelLangzaam
AutomatischKost moeite
OngelimiteerdStaat voornamelijk ‘uit’
EmotioneelLogisch
StereotypischBerekenend
OnbewustBewust

Systeem 1 kan goed snelle verbanden leggen, associëren en het onderbewuste gebruiken. Dat leidt tot creatieve ideeën.

Je innerlijke redacteur (Systeem 2) kan juist opletten of woorden goed geschreven staan, en denkt na over oordelen: is het niet stom wat hier staat of werkt het wel wat hier staat?

Het lastige is alleen: die twee gaan niet goed samen. Als je innerlijke redacteur (Systeem 2) aanstaat, overschrijft die als het ware de creativiteit van Systeem 1.

Hoe redigeer ik zonder mijn creativiteit in de weg te zitten?

  • Wees je ervan bewust dat deze delen van je hersenen als water en vuur zijn;
  • Geef je creativiteit én innerlijke redacteur allebei hun eigen momenten om aan de tekst te werken. Zo schrijf ik nieuw werk vaak in de ochtend, en ga ik in de middag redigeren. Vaak redigeer ik ook pas als ik een eerste versie van een verhaal of hoofdstuk op papier heb en mijn creativiteit niet meer nodig heb. Dan mag mijn rationele, redacteur aan de slag;
  • Stuur je innerlijke redacteur weg als hij naar boven komt op het verkeerde moment.

Hoe beïnvloeden deze twee systemen je verder?

Meer over je hersenen

Interessant naslagwerk is de bestseller van Kahneman ‘Thinking fast and slow‘. Hierbij in het Nederlands. Over hoe Systeem 1 en 2 impact hebben op je leven.

Snel weer aan het schrijven?

✔️ Oplossingen voor je schrijfproblemen;
✔️ Unieke kennis over schrijfgedrag;
✔️ Snel weer doorschrijven!


mastersheet tool software plot personage proeflezers