Hoelang duurt het om een boek te schrijven?

Natuurlijk is dit antwoord voor iedereen anders. Het hangt ervan af hoe sterk jouw schrijfgewoonte is. Een schrijfgewoonte is een routine waarop je kunt steunen als je moe bent of even geen zin hebt, ik leg uit hoe je dit voor jezelf kunt opbouwen in mijn gratis ebook over Schrijfgewoonte.

Stel jouw schrijfgewoonte laat je 1000 woorden per week schrijven, dan heb je binnen 60 weken een boek. Iets meer dan een jaar dus. Lukt het je om 2000 woorden per week te schrijven, dan kost het je iets meer dan een halfjaar.

In mijn geval (ik schreef twee boeken bij een grote uitgeverij) duurt het vaak ongeveer een jaar totdat ik een eerste versie heb staan. Ik weet dat er veel schrijfcoaches zeggen dat je het in een maand kan doen, of in een paar maanden, maar dat vind ik niet realistisch. Je hebt er waarschijnlijk ook nog gewoon een baan of gezin naast, net als ik. Plus, het is ongezond om te hard te werken, dat komt je boek ook niet ten goede.

Moet je je baan opzeggen om een boek te schrijven?
Je kunt je boek prima naast een baan schrijven, met een stevige schrijfroutine. Er zitten veel voordelen aan het behouden van je baan naast het schrijven van je boek, want een debutant verkoopt niet veel en een beginnend schrijver verdient nog veel minder.

Daarna, als je de woorden op papier hebt, dan ben je er nog niet. Dan moet je nog herschrijven. En herschrijven is totaal iets anders dan creatief schrijven, lees hier waarom creativiteit en herschrijven als water en vuur zijn en hoe je je hersenen daarvoor optimaal inzet.

Mag ik je helpen bij je boek?

Ik heb een betaalbare online schrijfcursus gemaakt. 👇 Je krijgt er ook een schrijftool en handboek bij.

Jouw boek in de boekhandel? Volg de online schrijfcursus.

✔️ No-nonsense online schrijfcursus. Schrijf je verhaal, maak personages en kweek je schrijfspier.

⬆️ 150+ schrijvers gingen je al voor.


1 reactie

  1. […] Hoelang duurt het om een boek te schrijven? – Lucia van den Brink […]

Reacties zijn gesloten.