Hoeveel boeken (oplage) heeft een eerste druk?

Het antwoord op de vraag hoe groot de oplage van een eerste druk is: het verschilt. Als je een boek schrijft en uitgeeft (of laat uitgeven) kan het interessant zijn om te weten wat die belangrijkste factoren zijn.

  • Een reguliere uitgeverij maakt een brochure waaruit boekhandels inkopen doen. Op basis daarvan wordt de oplage vaak grotendeels bepaald.
    • Als je wordt ingekocht door Ako en Bruna kan je feestvieren. Dan kom je in veel winkels te liggen en kan je oplage een stuk groter zijn. Het is echter heel lastig om ingekocht te worden door Ako of Bruna – zij verkopen vooral bestsellers. Laten we zeggen dat een eerste druk dan ergens tussen de 1500 – 10.000 boeken ligt.
    • De meeste boeken bij een uitgeverij worden ingekocht door zelfstandige boekhandel, zoals bijvoorbeeld Libris-boekhandels. Een eerste druk bestaat dan uit minder boeken. Denk aan 500 – 2000 boeken.
  • Wat voor soort boek het is: korte verhalen en dichtbundels verkopen over het algemeen het minst, terwijl thrillers en non-fictie/zelfhulp het nu erg goed doen.
  • Hoe populair de schrijver is: BN’ers verkopen vaak makkelijker dan debutanten die niemand kent. Dat klinkt oneerlijk, maar de werkelijkheid is hard ;).
  • Verkopen in eigen beheer. Als je in eigen beheer uitgeeft, betekent dat dat je waarschijnlijk zelf alle marketing moet doen. Dat is lastig. Ik zie veel schrijvers in eigen beheer een eerste oplage kiezen van 1.000 boeken. Dat is erg ruim, soms blijven ze met stapels boeken zitten. Maak eens een lijstje voor jezelf voor iedereen aan wie je het boek denkt te verkopen in je vrienden en familie kring. Doe daar 10% bij en je hebt een mooie schatting voor een oplage. Bijdrukken kan altijd ;).

Jouw boek in de boekhandel? Volg de online schrijfcursus.

✔️ No-nonsense online schrijfcursus. Schrijf je verhaal, maak personages en kweek je schrijfspier.

⬆️ 150+ schrijvers gingen je al voor.


2 reacties

  1. […] Hoeveel boeken (oplage) heeft een eerste druk? – Lucia van den Brink […]

  2. […] Lees hier meer over de oplages van een eerste druk. […]

Reacties zijn gesloten.