Hoe schrijf je het middenstuk van een boek?

Het middenstuk van een verhaal is een van de lastigste dingen om te schrijven (vind ik!). Het is het tweede deel van je drie-actstructuur, het midden van je plot. Tijdens schrijfcoaching vragen veel schrijvers op dit punt: gaat het me wel lukken genoeg woorden te schrijven voor een boek?

Groei in personage

Je hebt je personages inmiddels voorgesteld, we kennen ze, maar nu moet je als schrijver hun zwakke plekken kennen en ze laten groeien als mens. Stel jezelf vragen als:

  • Wat kan je personage nu niet? (huilen, dansen, een plant verzorgen…)
  • Welke emotie moet je personage onder ogen komen?
  • Welk stukje van hun verleden heeft je personage niet verwerkt?
  • Wat gebeurt er het lijf van je personage dat ze misschien niet erkennen?
  • Of negeren ze juist iets in de buitenwereld?

Als je eenmaal achter de ‘zwakke punten’ van je hoofdpersonages bent, dan kun je scènes gaan schrijven waarin ze groeien. Laat ze dingen overkomen, schrijf gebeurtenissen en obstakels waar ze niet omheen kunnen en waardoor ze bij zichzelf ook te rade gaan.

Groei in plot
Het kan in je verhaal ook minder om personage draaien, en meer om het oplossen van puzzels en het behalen van het doel. Vraag je dan af:

  • Welke obstakels, boeven, puzzels of routes moet je personage doorkomen?

Een eind helpt

Het helpt als je een idee hebt van je einde. Dan weet je waar je naartoe moet werken en kun je tussenstapjes uitdenken over hoe je personage daar gaat komen.

Goed afkijken

In films zie je vaak twee of drie relatief kleine obstakels terugkomen, daarna is er een groot obstakel (de eindbaas) die ook het einde van het middenstuk aankondigt. Probeer van films, series en boeken te leren. Hoe zetten zij ‘obstakels’ in in het midden van hun verhaal?

Jouw boek in de boekhandel? Volg de online schrijfcursus.

✔️ No-nonsense online schrijfcursus. Schrijf je verhaal, maak personages en kweek je schrijfspier.

⬆️ 150+ schrijvers gingen je al voor.


1 reactie

  1. […] aan uitdagingen te staan. Wanneer deze worden doorstaan groeit het personage (hier meer tips over het schrijven van een middenstuk van een boek). Ten slotte wordt alles opgelost en afgesloten in het derde deel. Dit is een manier waarop je je […]

Reacties zijn gesloten.