Hoe kies je een schrijfcoach in 2023?

Er zijn veel verschillende types schrijfcoaches. Hoe kies je iemand die bij jou past en wat kan je van een schrijfcoach verwachten? Op deze dingen kun je letten als je op zoek gaat naar iemand die je kan helpen bij het schrijven van je boek:

  • Wat voor soort boeken? Houdt de schrijfcoach zich voornamelijk bezig met fictie (literair, verhalend en creatief schrijven) of meer non-fictie (levensverhalen, wetenschappelijke boeken of management boeken).
  • Wat voor ervaring heeft de schrijfcoach? Heeft de coach ervaring met schrijven of juist met redactie of coachen – en wat lijkt jou het fijnst?
  • Spreekt de coach jou aan? Het werkt prettig als je een klik hebt met je schrijfcoach. Vaak bieden coaches wel een kennismakingsgesprek aan waarin je kan inschatten of je de persoon fijn vindt om mee te werken.
  • Recensies: recensies lezen van andere schrijvers kunnen je helpen bepalen of deze coach bij je past of niet.
  • Prijs: natuurlijk speelt prijs ook een rol. De serieuzere coaches met meer ervaring vragen vaak meer. Maar het ligt er ook aan hoeveel sessies je afneemt en wat voor soort ‘product’ ze je aanbieden.
  • Een redacteur of een schrijfcoach? Veel schrijfcoaches zijn te verdelen in twee types: iemand die alle puntjes op de i zet en veel redactiewerk doet (hebben vaak een studie redactie/editor gedaan of hebben bij een uitgeverij gewerkt), en coaches die het proces en de grote lijnen begeleiden. Natuurlijk zijn sommige coaches een mix van beiden! Maar bedenk goed waar je zelf naar op zoek bent.: details of grote lijnen.
  • Wat krijg je bij één sessie? Een paar smaken van schrijfcoaches:
    • Sommige coaches sturen alleen een document met feedbackpunten op je tekst.
    • Aantal woorden: enkel 1000 woorden of juist 5000 woorden per keer.
    • 1-op-1 contact op fysieke locatie of videocall

Dit is een voorbeeld van de inhoud van mijn schrijfcoaching en het feedbackdocument. Dan krijg je een idee. Ik werk bijvoorbeeld voornamelijk op afstand:

Het belangrijkste is dat je een coach vindt die je goed helpt bij je boek. Veel succes! Als coaching op dit moment niet bij je past kan je ook online schrijfcursussen proberen.

Over schrijfcoaching.

Schrijfcoaching volgens anderen:

Online kennismaken ☕. We bespreken jouw boek en plannen.

Laten we beginnen.

1 gedachte over “Hoe kies je een schrijfcoach in 2023?”

  1. Pingback: Hoe schrijf je het middenstuk van een boek? – Lucia van den Brink

Reacties zijn gesloten.