Korte verhalen schrijven is een vak op zich. Elk woord telt. Aan de ene kant is het makkelijker om overzicht te houden dan met het schrijven van een boek, maar juist ook daardoor wordt er veel van je gevraagd als schrijver. Hierbij een stappenplan om een verhaal te schrijven.
Stap 1: lees korte verhalen
Schrijven laat zich altijd inspireren door lezen. Het kan maar zo zijn dat je een verhaal in je hoofd hebt, maar nog niet de goede vorm, of de juiste toon en dat je door het lezen van een kort verhaal dat ineens wel vindt. Ik kan je aanraden om korte verhalen te lezen. Een paar gratis verkrijgbare verhalen:
- Een persoonlijk essay over tandenknarsen. Eigenlijk zijn alle korte verhalen van The Paris Review interessant. Alleen de allerbeste schrijvers publiceren hier.
- Er zijn ook veel Nederlandse literaire tijdschriften die enkele verhalen publiceren, zoals bijvoorbeeld De Revisor en Papieren Helden.
- Een van mijn favoriete verhalen is The Yellow Wallpaper. Een vrouw zit in haar kamer opgesloten omdat ze zogenaamd hysterisch zou zijn.
- The Metamorphosis van Franz Kafka is een klassieker die je ook gelezen zou moeten hebben.
- Cat Person werd in 2017 na #metoo heel belangrijk.
- The Death of the Moth is een essay van Virginia Woolf. Alleen zij kan met zoveel details een momentopname groots maken.
- Laurie van Stephen King: wat als iemand je een hond voor je verjaardag geeft? Verzorg je hem of geef je ‘m terug?
- Hier publiceerde ik eerder een lijst met feministische verhalen
Stap 2: schrijf je verhaal van A tot Z op in een eerste versie
In de eerste versie zorg je dat het personage en het verhaal staan.
Stap 3: leg het weg en kom er over een week of twee weer bij terug
Herlees je verhaal om te herontdekken waar het over gaat en vraag jezelf af: wat wil ik met dit verhaal vertellen en is er een manier om dat beter te doen? Denk aan het omgooien van de volgorde, veranderen perspectief, verwijderen personage, verbeteren van dialoog.
Stap 4: herschrijf en verbeter
Het kan helpen om een nieuw document aan te maken op de computer en daar je versie 2 in te schrijven. Zo kun je altijd terug naar je vorige versie.
Stap 5: laat het lezen
Feedback op je verhaal kan enorm helpen om het te verbeteren. Dankzij proeflezers of meelezers zie je vaak wat werkt en wat niet. Sommige dingen begrijp jij in je hoofd heel goed, maar zijn misschien nog niet duidelijk genoeg voor iemand anders. Lees hier meer over het zoeken van proeflezers.
Als je wilt kan ik je hierbij helpen met schrijfcoaching of je zou kunnen nadenken over een langdurige schrijfopleiding zoals bij The Writer’s Guide in Rotterdam of bij de Schrijversacademie.
Stap 6: herschrijf opnieuw
Aan de hand van feedback en een verse blik kun je opnieuw aan je verhaal gaan sleutelen. Onthoudt wel: het is jouw verhaal en je hoeft niet alle feedback te verwerken.
Stap 7: is het klaar?
Het is lastig te bepalen wanneer een kort verhaal klaar is. Ik leg een kort verhaal vaak nog een maand of twee weg en kom er dan later bij terug. Over veel korte verhalen doe ik op die manier meer dan een jaar, maar ze worden soms wel gepubliceerd in literaire tijdschriften.
Jouw boek in de boekhandel? Volg de online schrijfcursus.
✔️ No-nonsense online schrijfcursus. Schrijf je verhaal, maak personages en kweek je schrijfspier.
⬆️ 300+ schrijvers gingen je al voor.
Pingback: Hoe stuur ik het manuscript van mijn boek naar een uitgeverij? – Lucia van den Brink
Pingback: Dé schrijftip van 5 Nederlandse schrijvers – Lucia van den Brink