Hoe schrijf je een boek over je eigen leven (autobiografie)?

Als je een boek wilt schrijven over je eigen leven, is het belangrijk om eerst een plan te maken voor het boek.

  1. Bedenk wat voor soort boek je wilt schrijven en wat voor verhaal je wilt vertellen. Bedenk ook hoe je het boek wilt opbouwen en wat voor stijl je wilt gebruiken.
  2. Daarna is het tijd om aan de slag te gaan met het schrijven zelf. Probeer je te concentreren op het vertellen van een goed verhaal, in plaats van alleen maar feiten op te sommen. Schrijf op een manier die voor jou werkt, bijvoorbeeld door te beginnen bij het begin van je leven en chronologisch door te gaan, of door te springen tussen verschillende tijden in je leven. Soms kan het nodig zijn om afstand te houden van je verhaal, misschien door een laag van fictie aan te brengen – het is jouw boek en alles mag.
  3. Het kan ook helpen om onderzoek te doen naar andere biografieën of memoires om te zien hoe andere schrijvers hun eigen levensverhalen hebben opgeschreven. Probeer ook feedback te krijgen van anderen, bijvoorbeeld door het laten lezen van hoofdstukken aan vrienden of familie, of door het deelnemen aan schrijfgroepen.
  4. Belangrijk is om door te zetten en je boek af te maken, ook al is het soms moeilijk. Bouw daarom een schrijfroutine op.
  5. Lees deze post over valkuilen bij het schrijven van een boek over jezelf.

Schrijven over je eigen leven kan een uitdagende, maar ook bevrijdende ervaring zijn. Mocht je specifiek schrijven over trauma kijk dan even hier.

Hulp nodig bij het schrijven van een boek over je eigen leven?

Jouw boek in de boekhandel? Volg de online schrijfcursus.

✔️ No-nonsense online schrijfcursus. Schrijf je verhaal, maak personages en kweek je schrijfspier.

⬆️ 150+ schrijvers gingen je al voor.