geld verdienen met bloggen en blog ebook gratis opleiding 1 maand snel

Dertig blogposts in 1 maand en daaraan geld verdienen

Je kunt op veel manieren geld verdienen met bloggen. Dit is die van mij.

Ik gaf mezelf een maand de tijd om dertig blogposts te maken. Zoals je misschien weet ben ik schrijver van boeken en heb ik een stevige schrijfroutine (lees het gratis ebook over routine voor schrijven opbouwen) en ben ik gewend om creatief te denken. Dat helpt.

Tip 1: Ideeën direct vastleggen

Eerst verzon ik een thema waarover ik wilde bloggen: andere helpen met hun book schrijven. Alle ideeën die ik daarvoor had maakte ik gelijk aan als blogpost op WordPress.

Ik keek ook waarnaar gezocht werd in Google, door te kijken naar hoe Google automatisch zoekvragen aanvulden. Dingen als: hoe verzin je een titel voor je boek of hoe verwerk je trauma met schrijven.

Ook maakte ik in Evernote een lijstje aan met ideeën, zodat ik altijd mijn inspiratie kwijt kon, ook als ik alleen mijn mobieltje bij de hand had.

Tip 2: Tijdsdruk en je innerlijke criticus uitschakelen

Doordat ik iedere dag een blogpost moest schrijven, had ik niet de tijd om kritisch naar mezelf te zijn. Wat ik deed was snel een blog typen over een onderwerp waarover ik veel wist, en de dag erna herlas ik het. Het doel was om de blogs snel geïndexeerd te krijgen in Google. Het duurt vaak zeker zes maanden om je blogs een beetje te laten ranken, dus hoe eerder ik op Publish drukte, des te beter. Ook wist ik als gedragsexpert heel goed hoe ik mijn ‘innerlijke redacteur of criticus uit kon schakelen‘.

Tip 3: Uit één idee ontstaan vaak meerdere ideeën

Als je eenmaal begint met een blog, merk je misschien dat je meer ideeën rondom het onderwerp hebt of andere manieren bedenkt om ze uit te werken. Leg deze ideeën ook direct vast en kom er later bij terug. Probeer wel ieder blog maar over een onderwerp te laten gaan.

Tip 4: Vind een publiek of proeflezers

Ik vond een Facebookgroep met beginnende schrijvers. Daarin postte ik iedere week een blog. De feedback die ik erop kreeg, verwerkte ik. Zo werd de blogpost direct weer wat beter.

Tip 5: monetization, oftewel: geld verdienen

Eerst dacht ik dat ik geld zou kunnen verdienen door met Google Adsense te werken of Affiliate-links. Om Affiliate-links goed te laten werken, is het handiger als je over technologie schrijft en dan linkt naar producten. Voor Google Adsense heb je enorm veel bezoekers nodig. Mijn onderwerp, het schrijven van boeken, had hier niets aan – te weinig bezoekers. Een tegenvaller. En ik wilde mijn dertigdagenplan bijna opgeven.

Totdat ik dacht dat ik de blogs kon verkopen. Vaak had ik een originele invalshoek, omdat ik schrijven combineerde met gedragswetenschap of psychologie. Wat als ik kleine ebooks maakte over bepaalde onderwerpen en die dan begon te verkopen voor een 1,99 – de prijs van een kop koffie?

En zo begon ik. Ik maakte de ebooks met het programma Canva.com. Het eerste ebook, over schrijfgewoontes gaf (en geef ik nog altijd) gratis weg. Voor de andere ebooks plaatste ik onder iedere blogpost een banner naar het product. Ik verkocht ze via WordPress, de WooCommerce-plugin. En verbond dit aan Mollie om het geld uiteindelijk ergens te verzamelen.

Diezelfde dag verkocht ik mijn eerste ebook en verdiende ik een paar euro. De regelmatigheid van betaling verbaasd me nog altijd.

Tip 6: begin klein en breid uit

Ik werkte toe naar vijf kleine ebooks van twee euro. Elke keer dat ik er een afhad gemaakt voelde dat fijn, sowieso was het project daardoor erg haalbaar. Uiteindelijk voegde ik deze delen samen tot een groot ebook en verhoogde de prijs daarvan tot tien euro. Nu verdiende ik niet twee euro als ik een ebook verkocht, maar gelijk een stuk meer.

Ondertussen maak ik van dat grote ebook nu een cursus. Je ziet dat het van heel klein (30 blogs) naar groter (ebooks) naar groot gaat (video opleiding). Inmiddels heb ik ook niet nog maar dertig blogs, maar bijna 100 blogs live. Gewoon omdat ik het leuk vindt wat ik leer op deze manier bij te houden en te delen.

Tip 7: houd wat SEO-regels in de gaten

  • Zorg dat je H1 zoekwoorden bevat die je ook veel terugziet op Google
  • Verklein je afbeeldingen met bijvoorbeeld TinyPNG
  • Voeg alt-codes toe aan je afbeeldingen
  • Link veel heen en weer tussen je artikelen, zeker twee keer bij blogpost
  • Geef je afbeeldingen al trefwoorden waarop je gevonden wilt worden
  • Zorg ervoor dat je website snel inlaad

Veel succes! Ik hoop dat ik je geïnspireerd heb!

Dit is mijn nieuwste product 👇

Jouw boek in de boekhandel? Volg de online schrijfcursus.

✔️ No-nonsense online schrijfcursus. Schrijf je verhaal, maak personages en kweek je schrijfspier.

⬆️ 150+ schrijvers gingen je al voor.