De golf van motivatie om te schrijven

Motivatie is iets moois. Soms surf ik op een golf van motivatie mee, soms is het er niet.

De golf aan schrijfmotivatie is een gevoel dat je in jezelf moet leren herkennen. Voor mij is het alsof mijn hart wat groter wordt, en ik vanbinnen begin te gloeien. Ik krijg zin om te schrijven. Het is een lastig gevoel om te omschrijven en wellicht voor iedereen anders. Je weet nooit wanneer zo’n golf langskomt en het is belangrijk om die golf van motivatie te herkennen. Idealiter ga je op dat moment zitten om te schrijven.

Het tegenovergestelde van een golf van motivatie is een schrijfroutine: je gaat zitten op vaste momenten om te schrijven. Dit is enorm belangrijk als je een boek schrijft, omdat het je gaande houdt als je even geen zin of motivatie hebt. Daarom is het de eerste les in de online schrijfcursus over hoe je dat kan opbouwen (ook uitgelegd in gratis ebook schrijfgewoon(te)), hoe andere schrijvers dat doen en hoe je je omgeving en identiteit kunt afstemmen.

Soms zit je vol motivatie, soms niet. Het is goed om dit te beseffen dat als je geen motivatie hebt, je toch kunt gaan zitten om aan het werk te gaan (op basis van je schrijfroutine). En als je motivatie hebt, om ernaar te proberen te luisteren en even te gaan schrijven.

Professor en gedragsexpert BJ Fogg geeft twee grafieken weer voor motivatie (afbeelding uit zijn masterclass). De eerste lijkt meer op een schrijfroutine, het is voorspelbaar en je motivatie gaat omhoog terwijl je bezig bent. De rechtergrafiek is onvoorspelbaar en begint uit het niets met heel veel motivatie, als je op dat moment snel kan gaan zitten schrijven, dan zul je zien dat je motivatie uiteindelijk ook weer langzaam wegebt.

Genoeg motivatie om een boek te schrijven? Leer het hier 👇 

Jouw boek in de boekhandel? Volg de online schrijfcursus.

✔️ No-nonsense online schrijfcursus. Schrijf je verhaal, maak personages en kweek je schrijfspier.

⬆️ 150+ schrijvers gingen je al voor.


1 reactie

  1. […] nieuwe gewoonte opbouwen is lastig. Motivatie komt in golven, soms is het eb, soms in het vloed, dus daar kun je niet volledig op vertrouwen. Daar zul je snel […]

Reacties zijn gesloten.