Elke dag een halfuur schrijven, maakt je een schrijver

Als je ervoor kiest om iedere dag 30 minuten iets te doen, kan dat je leven veranderen. Daar ben ik heilig van overtuigd. Over het algemeen overschatten we als mensen wat we kunnen bewerkstelligen in een dag, en onderschatten we wat we kunnen doen in een paar jaar.

Iedere dag werk ik een uur voor mezelf. Vaak heb ik als doel om over een paar jaar weer een boek af te hebben. Niemand geeft mij daar vrijheid, geld of tijd voor. Ik maak die vrijheid, dat geld en die tijd voor mezelf. En ik doe het inmiddels toch al bijna tien jaar.

Hoe je de motivatie vindt om elke dag voor jezelf te werken? Die vindt je nergens.

Je steunt op een gewoonte. Als je wilt leren hoe je een schrijfgewoonte opbouwt vertel ik daar het meest over in mijn online schrijfcursus, en een deel ervan kun je gratis lezen in het ebook Schrijfgewoonte.

Iedere dag schrijven ziet er iedere dag anders uit:

  • Maandag: goede dag, ik zit vol energie en schreef 1.000 woorden
  • Dinsdag: doodop, op kantoor in 4 uur meetings gezeten, trein vertraagd en uiteindelijk niet voor mezelf gewerkt
  • Woensdag: voor werk een uurtje geschreven, 100 woorden erbij
  • Donderdag: ‘s avonds een uurtje geschreven, omdat mijn man had gekookt, ik had geen zin, maar ging toch even zitten en heb een paar bladzijdes geredigeerd
  • Vrijdag: ‘s ochtends geprobeerd te gaan zitten, maar toen begon de hond te kotsen
  • Zaterdag: zelfs twee uur gezeten om te schrijven, ging goed
  • Zondag: wel twee uur gezeten, maar er kwam niks uit mijn vingers. Morgen beter.

Soms is het eb, soms is het vloed. Als je maar gaat zitten. En uiteindelijk, over een paar jaar, zul je trots terugkijken en zien hoever je bent gekomen.

Doordat ik iedere dag een uur (en vroeger een halfuur) voor mezelf werkte voor of na mijn kantoorbaan, schreef ik twee boeken, hield ik dit blog bij en maakte ik een online schrijfcursus. Ik sprak ook met mezelf af dat ik een slechte schrijver mocht zijn, en stelde mezelf als doel om 100 afwijzingen te verzamelen, om te leren en schrijfmeters te maken: uiteindelijk schreef ik na drie jaar sneller en werd er meer werk geaccepteerd.

Allemaal dingen die me zeker maanden tot jaren aan tijd kostte.

De aanhouder wint.

Jouw boek in de boekhandel? Volg de online schrijfcursus.

✔️ No-nonsense online schrijfcursus. Schrijf je verhaal, maak personages en kweek je schrijfspier.

⬆️ 150+ schrijvers gingen je al voor.