Data-gedreven onderzoek voor de omslag van mijn tweede boek

Ik kreeg meerdere opties doorgestuurd voor de omslag van mijn tweede boek. Alle omslagen waren gemaakt door Roald Triebers die ook ontwerpen heeft gemaakt voor Herman Koch en Murat Isik. De beste opties voor mijn tweede roman De geur van een moeder waren al goedgekeurd door allerlei belangrijke mensen bij de uitgeverij, en er werd een duidelijke richting aangegeven. 

Zelf was ik nog niet helemaal overtuigd. Ik wilde weten welke omslag mijn lezers zouden oppakken in de boekhandel, niet wat degenen met het meeste ervaring of het hoogste salaris bij de uitgeverij zouden zeggen. 

Ik vond een groep met mensen van 25 tot 70 jar oud die mee wilden doen. Ze kregen een 5-seconde test voorgeschoteld. Ze hadden 5 seconden om te kiezen kiezen voor een omslag. De vraag die ik stelde was: welk boek zou jij in de boekhandel oppakken? 

Er kwam één overduidelijke winnaar uit de bus. Daaraan zijn nog wat tweaks gedaan door Roald Triebers en toen is er een definitief ontwerp uit de bus gekomen.

Ook schrijver en wil je omslagen testen?

Wil je ook verschillende omslagen testen? Dit kun je eenvoudig zelf doen door een Preference-test te maken op Usability hub. Je voegt je de afbeeldingen van omslagen toe, deelt de link met mensen die je kent of die je verzamelt en de reacties verschijnen vanzelf. Zo zag mijn uitvraag eruit. (en ja, dat is gratis als je zelf de respondenten verzameld!)

Misschien wil jij voor jouw boek iets vergelijkbaars doen. Ik kan de Usability hub heel erg aanraden en dit was volledig gratis (en dit is geen affiliate hoor, ik ben gewoon fan van evidence-based beslissingen maken en nu kan jij dat ook).

Nog bezig met je boek schrijven?

Ik deel alles wat ik weet over twee boeken schrijven bij een grote uitgeverij met jou 👇

Jouw boek in de boekhandel? Volg de online schrijfcursus.

✔️ No-nonsense online schrijfcursus. Schrijf je verhaal, maak personages en kweek je schrijfspier.

⬆️ 150+ schrijvers gingen je al voor.