Jezelf schrijver noemen. Dat is nogal wat. De meeste mensen durven dat pas als ze een boek in hun handen kunnen vasthouden, pas dan ben je een échte schrijver. Maar inmiddels, na twee romans te hebben geschreven, kijk ik daar toch anders naar. Wat ik toen deed was niet anders dan nu. Ik was eigenlijk altijd al een schrijver. Alleen was ik eerst een ongepubliceerd schrijver en later een gepubliceerd schrijver.
Het zijn van een schrijver betekent dat je schrijft, en dat deed ik. Een halfuur schrijven per dag maakt je al een schrijver.
Schrijven vanuit je identiteit
Vaak beginnen mensen met een goed voornemen als: ‘ik wil een boek schrijven’. Dit is gefocust op een doel, op een uitkomst van je maken. Het kan helpen om de goede voornemen formule in te vullen, wat dat doet is namelijk focussen op je gedrag, gewoontes en processen. Dit is de tweede, en diepere laag waaruit gedrag bestaat.
Maar: waar je eigenlijk zou moeten beginnen is nog dieper vanbinnen. Bij je identiteit. Waarom dat zo goed werkt? Denk maar eens na over een slechte gewoonte die moeilijk af te leren is. Denk aan roken, dat is lastig af te leren omdat je van het ontspannen gevoel houdt, maar ook van de gewoonte en je eigenlijk ook jezelf als roker ziet (identiteit). Eigenlijk wil je dat schrijven zo’n gewoonte wordt, zo’n diep onderdeel van jezelf.
In de afbeelding hierboven zie je een model voor gedragsverandering (gebaseerd op het model van James Clear):
- De buitenlaag gaat over uitkomsten en doelen die je hebt zoals: ik wil afvallen, of ik wil een boek schrijven of ik wil een verhalenwedstrijd winnen.
- De middelste laag gaat over gewoontes en processen: een nieuwe workoutroutine, je bureau opruimen voordat je begint met werken, of het structureren van je schrijfgewoonte. Deze kan je versterken door de juiste triggers en beloningen.
- De binnenste laag bestaat uit je diepste overtuigingen, je zelfbeeld en je wereldbeeld.
Je identiteit als schrijver versterken
Om je identiteit als schrijver te versterken, moet jij jezelf toestaan nu al de schrijver te worden die je wilt zijn. Het is goed om na te denken over de vragen:
- waarom wil ik een schrijver zijn?
Uiteindelijk wil je een schrijver zijn omdat dat een onderdeel is van wie je bent, niet omdat je een boek wilt publiceren (alhoewel dit voor sommige mensen genoeg is).
Een tweede vraag om jezelf te stellen is:
- hoe ziet een schrijver er voor mij uit?
Als dat iemand is die veel leest en veel boeken heeft, zorg dan dat je dat gaat doen. Is dat iemand die op een zolderkamertje zit te schrijven? Ga dat dan doen. Is dat iemand die een website heeft? Ga het maar maken. Zo kan je met simpele aanpassingen je zelfbeeld veranderen, wat uiteindelijk helpt bij je identiteit.
Jouw boek in de boekhandel? Volg de online schrijfcursus.
✔️ No-nonsense online schrijfcursus. Schrijf je verhaal, maak personages en kweek je schrijfspier.
⬆️ 300+ schrijvers gingen je al voor.