Hoe bereid je je voor op een interview over je boek?

Ik zit er nu middenin. Live radioprogramma’s en interviews voor geschreven media. Zoals bijvoorbeeld dit interview in De Telegraaf of dit interview dat op de voorpagina van Het Parool verscheen.

Toen ik debuteerde kwam ik erachter dat dat allemaal lastiger was dan ik had verwacht. Ik dacht dat het vanzelf zou gaan, maar dat was niet zo. Wat er mis ging? Als ik niet wist waarover ik het wilde hebben, dan moest de journalist zoeken en kwamen we op verkeerde onderwerpen uit.

Als ik beter wist wat ik wilde zeggen, en waar mijn verhaal over ging, werden de interviews sterker.

Voorbereiden voorafgaand op een interview over je boek

Zelf heb ik een ‘spieknotite’ voor mezelf. Hierin staat:

 • Waarom ik het boek heb geschreven, en dan in 1 zin. Wat was zo belangrijk voor mij dat ik er jarenlang achter mijn computer voor ging zitten? Journalisten zijn vaak op zoek naar de urgentie van een verhaal bij jou als schrijver. Dat is logisch, want er is een bron in jou waaruit het verhaal ontstaan is. Zonder dat zou het er niet geweest zijn.
 • De ‘pitch’ van mijn boek in enkele zinnen.
 • Wat de grootste uitdaging was bij het schrijven van dit boek.
 • Onderzoek dat ik heb verricht voor mijn boek en wat ik daarvan heb geleerd.
 • Wat ik wil dat het boek doet voor lezers.
 • Onderwerpen waarover ik het niet wil hebben. Plus, als het daar niet over gaat, waarover dan wel.

Tijdens het gesprek:

 • Maak het jezelf gemakkelijk. Trek kleding aan waarin je je fijn voelt, als je in een restaurant afspreekt, drink dan wat je lekker vindt. Probeer de situatie zo prettig mogelijk voor jezelf te maken.
 • Weet dat de journalist er ook voor jou is. Natuurlijk wilde journalist scoren, maar jij hebt de journalist ook nodig om jouw boek onder de aandacht te brengen. Het feit dat de journalist met jou een interview wil, betekent ook dat de journalist ‘jouw boek’ tussen alle anderen uit heeft gekozen. Er zijn genoeg andere boeken om aandacht aan te besteden, maar iets in jouw boek trok de journalist aan.
 • Neem de tijd om te antwoorden en om na te denken. Vaak zijn de interviews 1-op-1, dus je hoeft je niet te overhaasten. Zeg het ook gewoon eerlijk als je ergens geen antwoord op hebt, of als je het moeilijk vindt ergens over te praten. Tijdens een ‘live’ interview, bijvoorbeeld voor radio, denk dan vooral niet aan de duizenden luisteraars, maar probeer je zo goed mogelijk te focussen op het gesprek!
 • Als er iets gevraagd wordt waarover je het niet wilt hebben, gebruik dan zinnen die dat aangeven en die daarna bijsturen naar onderwerpen waar je het wel over wilt hebben:
  • Dit is niet waar het verhaal over gaat, waar het wel over gaat is…
  • Eigenlijk is dit niet waar we het over moeten hebben, maar…
  • Wat belangrijk is om te weten is…
  • Ik denk niet dat dit relevant is voor het verhaal of het boek, wat wel relevant is…

Wat je kunt verwachten:

 • De meeste (geschreven) media laten je het stuk teruglezen zodat je er fouten uit kunt halen.
 • Wat je vaak van kranten niet te lezen krijgt is het intro en de kop van het artikel, die worden later door de samensteller van de krant gemaakt. Dat is iemand anders dan de journalist die het artikel schreef. Het kan dus zijn dat je hier best even van schrikt, want zij pakken vaak de meest sensationele of heftige stukken uit een interview. Uiteindelijk willen zij ook clicks een aandacht, en dat is niet per se erg, want jij wilt ook dat je verhaal gelezen wordt (maar eerlijk is eerlijk: zelf schrik ik er weleens van).
 • In sommige gevallen krijg je een fotoshoot bij het artikel, maar het aantal shoots is afgenomen sinds de kranten steeds minder geld verdienen. Het is daarom goed om een professionele foto van jezelf te hebben (die wellicht op de achterflap van je boek staat). Die kan dan altijd door media gebruikt worden.
 • Veel journalisten kijken naar je website voordat ze een interview met je doen, zorg dat deze er tiptop bijstaat.

Ben je nog bezig met je boek schrijven? Deze online schrijfcursus helpt 👇

Jouw boek in de boekhandel? Volg de online schrijfcursus.

✔️ No-nonsense online schrijfcursus. Schrijf je verhaal, maak personages en kweek je schrijfspier.

⬆️ 150+ schrijvers gingen je al voor.