De namen van personages draag je het hele verhaal mee. Daarom moeten ze goed werken. Maar hoe verzin je nu een goede naam?
Allereerst: maak jezelf niet gek.
Ik ken mensen die eerst drie weken gingen nadenken over een naam voordat ze verder gingen met het schrijven van hun boek. Dat is zonde, die tijd kun je beter besteden aan de uitwerking van je personage of plot. Een naam is zo aangepast. Je hoeft alleen maar Ctrl + H te doen in Word, de ‘oude’ naam in te toetsen en de ‘nieuwe naam’ in te vullen en op Alles vervangen te klikken.
Tips voor het kiezen van een naam
- Stel jouw personage is geboren in 1980. Dan kun je de meest voorkomende namen voor 1980 opzoeken in Google.
- Denk na over namen van mensen die je kent en die (wellicht) een vergelijkbare persoonlijkheid hebben als jouw personage – denk een tweede keer na of je die naam letterlijk wilt gebruiken of niet.
- Begin met een karaktereigenschap van je personage en maak associaties. J.K. Rowling schijnt zo namen te hebben verzonnen.
- Haal inspiratie uit literatuur, films of de wereld om je heen.
- Begin met een letter die je mooi vindt.
- Maak een lijst van favoriete namen.
Valkuilen bij het bedenken van een naam
- Gebruik geen namen die op elkaar lijken zoals: Kwik, Kwek en Kwak. Probeer goed te variëren en niet dezelfde klanken of beginletters te gebruiken. Dat helpt de lezer met je personages onthouden, onderscheiden en leren kennen.
- Gebruik geen namen die nare associates oproepen. Voor mijn boek Niemand zoals hij had ik eerst een Japanse naam voor een personage die bij een oudere proeflezer nare associaties met de Tweede Wereldoorlog opriep. Dat was niet de bedoeling; want mijn personage was een lieve man, dus heb ik dat veranderd. (je kan je namen altijd googlen om te zien wat de eerste hits zijn en of er zoiets ‘naars’ tussen zit)
- Gebruik niet letterlijk volledige namen van mensen die je kent. Dat is voor niemand leuk.
Personage management in Mastersheet ✨
Mijn personages opbouwen en mijn karaktermanagement doe ik in mijn Mastersheet ✨. Dat is een tool die me onwijs heeft geholpen met het bij elkaar houden van personages, plot en ideeën. Dit geheime bestand deel ik graag met je.
Deze tool krijg je gratis bij de online schrijfcursus 👇
Jouw boek in de boekhandel? Volg de online schrijfcursus.
✔️ No-nonsense online schrijfcursus. Schrijf je verhaal, maak personages en kweek je schrijfspier.
⬆️ 300+ schrijvers gingen je al voor.