wu wei bij schrijven afbeelding van een bloem

Wu wei toepassen in schrijven

Wu wei is een Chinees concept dat zoiets betekent als ‘bewust niet handelen’. Misschien ken je het wel: je kunt willen dat je geplante zaadje gaat bloeien, maar uiteindelijk moet je vooral wachten tot de tijd rijp is. Je kunt het zaadje wel water geven, maar als je te veel water geeft, verzuipt het.

In schrijven is dit net zo: forceren werkt op een bepaald moment niet meer. Wu wei wordt vaak vertaalt als ‘niet doen’, maar het heeft niets met luiheid te maken, omdat je heel bewust en overwogen ‘niets doet’.

Zo kan het bij schrijven zo zijn dat je niet weet wat er na een bepaalde scène in je verhaal moet gebeuren, of dat je niet weet hoe het eindigt en waar het dus naartoe gaat.

Je kan dan gaan forceren en gewoon doorschrijven.

Of je kunt even een stapje terug nemen en wachten totdat het antwoord je vindt. Je kan dat inspiratie noemen.

Zelf noem ik het dat het verhaal ‘een tijdje met mij mee moet leven en groeien’.

De laatste keer dat ik hier veel last van had was bij mijn tweede roman De geur van een moeder. Ik wist niet waar de groei van het personage zou eindigen. Het antwoord symboliseerde veel voor me. Ik moest er eerst mee aan de slag in mijn eigen leven, want eigenlijk zocht ik het antwoord op die vraag. Dat duurde een jaar. Een jaar stond mijn boek stil, maar gebeurde er eigenlijk juist heel veel. Daarna schreef ik het einde.

De balans in een schrijfroutine

Als je net begint met schrijven kan niets-doen ervoor zorgen dat je je schrijfroutine kwijtraakt. Hier zou ik voor waken. Je wilt wel blijven schrijven, en schrijven een onderdeel laten zijn van je leven en denken. Zelfs als je vastzit met een verhaal en het even weg wilt leggen, is het belangrijk om schrijven (het denken als een schrijver en het creatieve process) onderdeel van je leven te laten uitmaken. Dat kan je doen door bijvoorbeeld:

  1. Aan iets anders te gaan werken;
  2. Bezig te zijn met dingen rondom schrijven (lees een boek over schrijven, of volg een van de beste online schrijfcursussen);
  3. Praat over schrijven of boeken;
  4. Help anderen, geef feedback op hun teksten.

Succes met bewust nietsdoen!

Jouw boek in de boekhandel? Volg de online schrijfcursus.

✔️ No-nonsense online schrijfcursus. Schrijf je verhaal, maak personages en kweek je schrijfspier.

⬆️ 150+ schrijvers gingen je al voor.