Misschien ken je het wel: als je naar zomerhitjes luistert, kom je gelijk in een vrolijke stemming. Het liedje werkt dan als een soort anker naar die emotie toe.
Topsporters gebruiken ankeren ook. Ze hebben vaak een ritueel voordat ze een wedstrijd beginnen. Dat komt je wellicht bekend voor, want veel schrijvers hebben ook een uniek ritueel.
Ankeren is een bekende NLP-techniek. Over het algemeen komen en gaan emoties als golven, maar bij het schrijven moet je soms op zoek naar één specifieke emotie en die gebruiken voor je personage.
Beschrijven van emotie voor personages met de stappen van ankeren
- Bedenk welk gedrag je personage nodig heeft. Dit kan een emotie zijn, maar ook een lichamelijk gevoel, bijvoorbeeld dat je heel gespannen bent.
- Wanneer heb je je voor het laatst zo gevoeld zoals je personage? Je kunt een herinnering gebruiken of juist je fantasie. Ga terug naar de situatie en beleef die alsof je er middenin zit. Denk aan wat je voelt, ziet, denkt, hoort, ruikt of proeft. Deze details kun je natuurlijk gelijk opschrijven en later kijken of dat past bij je verhaal.
- Ga op zoek naar het hoogtepunt van het gevoel. Bij ‘echt’ ankeren koppel je dit aan een handgebaar, beweging of gedrag zodat je het op ieder gewenst moment kan oproepen. Dat hoeft voor schrijven wellicht niet.
- Daarna doe je iets geheel anders. Je gaat even een glas water drinken of maakt een loopje.
- Probeer daarna opnieuw bij dat specifieke gevoel te komen. (als je echt ankert en er een handgebaar, beweging of ander gedrag aan hebt gekoppeld kan je dit trainen.) Kijk of je gevoel hetzelfde is of dat er iets anders te voorschijn komt.
Het kan nut hebben op verschillende momenten bij dit gevoel te proberen te komen. Dat kan je doen door stap 1, 2 en 3 te herhalen. Omdat je het wellicht een volgende keer dieper of anders beleeft.
Het kan ook gebeuren dat het gevoel dat je zoekt voor je personage gedurende de dag gewoon langskomt. Vaak zien mensen dit als inspiratie, en schrijven dan alle details van hun gedachten of gevoels op. Maak daar gebruik van!
Meer leren over personages schrijven? 👇
Jouw boek in de boekhandel? Volg de online schrijfcursus. 👇
✔️ No-nonsense online schrijfcursus. Schrijf je verhaal, maak personages en kweek je schrijfspier.
✔️ Unieke wetenschappelijke kennis over hoe je hersenen omgaan met creativiteit, redigeren en writer’s block
✔️ 6 videolessen, 145 minuten aan video in online leeromgeving.
Jouw verhaal doet ertoe,
schrijf het alsjeblieft.
⬆️ 300+ schrijvers gingen je al voor.
Pingback: Schrijven met of zonder muziek op de achtergrond – Lucia van den Brink